back to top

Apple iPad Air: Da li se odlučiti za 11-inčni ili 13-inčni model? Koju veličinu izabrati prilikom kupovine?

spot_img

Prije nekoliko dana Apple je predstavio iPad Air za 2024. godinu. Pitanje je – koju kupiti?

Po prvi put, Apple ima u svojoj ponudi iPad Air u dvije veličine. Dakle, možete odabrati veličinu ovisno o vašim potrebama i budžetu koji imate. Ali kako znati koja iPad Air veličina je prava za vas? Ne brinite, mi ćemo vam pomoći da odlučite.

iPad Air od 11 inča bolji je za gledanje videa

Očekivali biste da 11-inčni i 13-inčni iPad Air modeli izgledaju identično osim veličine ekrana. Međutim, to nije apsolutna istina, jer imaju različite omjere stranica.

13-inčni iPad Air ima omjer širine i visine 4:3, dok 11 inča bliže omjeru 3:2. Ako ih stavite jedan pored drugog, odmah ćete primijetiti da je 11-inčni iPad Air proporcionalno uži u odnosu na veći model. Stoga, kada ga koristite u pejzažnom režimu za gledanje filmova, crne trake neće biti tako izražene kao na 13-inčnom modelu.

 

13-inčni iPad Air bolji je za digitalne kreatore

apple ipad air 11-inčni ili 13-inčni: koji odabrati za kupovinu?
Kredit: Apple

Razlika u odnosu širine i visine, koju smo ranije spomenuli, čini da 13-inčni iPad Air izgleda mnogo veći kada ga postavite pored 11-inčnog modela. Na prvi pogled ne izgleda tako razlika u veličini samo 2 inča.

13-inčni iPad Air sa omjerom 4:3 nudi veće “platno” za digitalni umjetnici sa kojima planiraju da crtaju Olovka za jabuku. Nešto je širi od A4 papira. Većina umjetnika bi se osjećala “skučeno” na manjem 11-inčnom iPad Airu.

 

11-inčni iPad Air je lakši za nošenje

apple ipad air 11-inčni ili 13-inčni: koji odabrati za kupovinu?
Kredit: Apple

Takođe, 11-inčni iPad Air ima manjih dimenzija, što znači da ga je lakše nositi po kući ili u ruksaku. Bukvalno ga staviš u torbu i ideš na posao, fakultet… Da, to možeš sa modelom od 13 inča, ali ta razlika od 2 inča nije zanemarljiva. Manji model je lakši za transport od “velikog brata”. Ako puno putujete ili nosite uređaje sa sobom, možda ćete više voljeti model od 11 inča.

Važno je to napomenuti iPad Air nije najlakši iPad koje možete kupiti. 11-inčni iPad Pro od 2024 teži samo 444 grama (0,44 kg) i čak je tanji od “običnog modela”. Pad Pro modeli iz 2024. također nude bolji hardver, ali sa sobom nose višu cijenu.

 

iPad Air od 13 inča ima malo svjetliji ekran

apple ipad air 11-inčni ili 13-inčni: koji odabrati za kupovinu?
Kredit: Apple

Ako pogledate tehničke podatke za iPad Air, vidjet ćete da Apple to tvrdi 11 inča model ima 500 tema vršna svjetlina za SDR. za poređenje, 13 inča model ima svjetlinu do 600 tema, čineći ga 20% svjetlijim.

Stoga, ako planirate da koristite svoj iPad Air na otvorenom, bolje je odabrati veći model od 13 inča, jer bi on pružio nešto bolju vidljivost dok čitate tekst, gledate video zapise ili ‘skrolujete’ po društvenim mrežama.

11-inčni iPad Air je jeftiniji

Za većinu ljudi, odlučujući faktor je cijena. I kao što možete očekivati, manji iPad Air je jeftiniji, odnosno pristupačniji. Međutim, razlika u cijeni između dva modela je cca 250 eura (u Hrvatskoj).

Dakle, osim ako stvarno mislite da biste mogli koristiti veći ekran, toplo preporučujemo da kupite 11-inčni iPad Air.

Osim gore navedenih razlika, 11-inčni i 13-inčni iPad Air nude iste funkcije. I za razliku od iPad Pro serije iz 2022. godine, kod manjeg modela ne dobijate lošiji ekran.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Pošta [Apple] iPad Air 11-inčni vs. 13 inča: Koji biste trebali kupiti? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

Izvor: ( sit.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima