back to top

Kako pravilno koristiti Google-ov AI chatbot Bard

spot_img

Bard, Google-ov chat bot sa umjetnom inteligencijom (AI).sada je dostupan kao eksperimentalna online usluga, dostupna u bilo kojem pretraživaču, na računarima i pametnim uređajima.

Iako još nije integrisan u Google pretraživač na način na koji je ChatGPT integrisan sa Bingom, Bard brzo stiče popularnost zbog svoje napredne obrade prirodnog jezika. U ostatku ovog članka, govorit ćemo više o tome kako koristiti Bard i kako izvući maksimum iz ovog novog chatbot-a koji pokreće AI.

bard ai

Šta je zapravo Bard kao vještačka inteligencija?

Bard je Googleov veliki jezički model (LLM) koji postoji od kraja maja 2023. Bard se, slično drugim chatbotovima baziranim na vještačkoj inteligenciji, obučava i „uči“ na osnovu ogromne baze podataka i kodova. To mu daje mogućnost da generira tekst, prevodi jezike, piše različite formate kreativnog teksta i brzo odgovara na vaša pitanja.

Bard koristi duboko učenje iz korpusa uključujući knjige i svjetsku mrežu. Također se koristi za analizu osjećaja i sintaksu i semantiku ljudskog jezika. Specifični LLM koji Bard koristi zove se LaMDA („Jezički model za aplikacije za dijalog“), što je prvobitno najavljeno tokom Google I/O konferencije u maju 2021.

Ovo je prilično napredan model, jer može pomoći u korisničkom servisu i može se koristiti za formuliranje materijala za učenje, hipoteze istraživanja i testiranje različitih teorija. Neki čak tvrde da je ovaj chatbot svjestan koliko i čovjek, a ako nije, da bi to mogao postati. Ali većina stručnjaka i onih koji istražuju područja umjetne inteligencije nisu pozdravili ovu mogućnost.

 

Kako koristiti Bard?

Bard je dostupan online. Može se pristupiti sa bilo kog računara ili pametnog uređaja, mobilnog ili desktop pretraživača, bez obzira na vaš operativni sistem. Trenutno je podržan na tri jezika: američko-engleskom, japanskom i korejskom, a dostupan je u 180 zemalja. Dostupan je na ovoj stranici: https://bard.google.com/?hl=en

Kako početi koristiti Bard?

U osnovi, korištenje Bard chat bota je jednostavno. Sve što vam je potrebno za početak je Google račun. Fotografija ispod pokazuje kako pristupiti Bardu na Samsung Internet Browser-u na Android uređaju. To možete učiniti i na iPhoneu ili iPadu sa Safari ili drugim pretraživačima.

bard primjer

Ako koristite Windows, macOS, Linux ili ChromeOS desktop ili laptop računar, možete se prijaviti na svoj Bard račun koristeći svoje Google vjerodajnice. Nakon što se prijavite, dočekat će vas Bardov jednostavan korisnički interfejs, koji je trenutno u eksperimentalnoj fazi, što znači da će biti dodatno modificiran u budućnosti. To znači da se korisničko sučelje koje vam se otvara može razlikovati od korisničkog sučelja koje je korisnik otvorio prije nekog vremena.

S obzirom da ćete vi biti krajnji korisnik, sve vaše interakcije sa Bardom ograničene su na polja za unos različitih upita. Konkretnije, interakcija s Bardom će biti vrlo slična interakciji sa živim čovjekom, što radite preko interneta. Nakon svake interakcije, možete koristiti ikone palca da date Bardu povratnu informaciju o tome je li njegov odgovor bio dobar ili loš. Ono što također možete učiniti je da dodate svoje odgovore ili možete kliknuti na dugme “Google it”, da dalje istražite temu o kojoj ste “komunicirali” sa Bardom. Ako kliknete na “Prikaži druge dizajne” prikazat će vam se dodatni odgovori, koji se mogu više prilagoditi onome što vam je trenutno potrebno.

Jedna od najboljih karakteristika Barda je da je to u suštini znatno poboljšana tražilica koja čak razumije prirodan stil razgovora (koji čak može biti pomalo zastrašujući). To znači da možete unositi vrlo detaljne i metodične upite da biste dobili rezultate pretrage, kao što su na primjer upiti poput: “Napišite mi koliko je Liga prvaka Luka Modrić osvojio sa Real Madridom” ili “U kojem klubu je Dejan Lovren igrao prije prelaska u Zenit Sv. Petersburg”. Bard će vam dati zapanjujuće tačne i precizne odgovore na ova i mnoga druga pitanja. Ako bi Google integrirao Bard u svoju tražilicu, neki stručnjaci vjeruju da bi Google znatno olakšao korisnicima pretraživanje sadržaja na Internetu.

Još jedan veliki plus Barda kao chat bota je to što sa samo nekoliko ključnih riječi možete generirati različite vrste teksta u različitim formatima, uključujući pjesme, eseje, pa čak i filmske dijaloge. Iako rezultati mogu zvučati i izgledati prilično dobro i “ljudski”, ako pažljivo čitate, otkrit ćete da možda nemaju uvijek smisla, što je jasno, budući da je riječ o umjetnoj inteligenciji, a ne o čovjeku. Ovdje vi kao korisnik možete uskočiti i promijeniti dobijeni rezultat, što će dodatno pomoći Bardu da u budućnosti ponudi novim korisnicima bolje, preciznije i “ljudskije” rezultate pretraživanja i unosa. Bard čak podržava različite akcente, ali ova mogućnost je još u povojima. Međutim, zanimljivo je vidjeti kako se Bard ponaša i kako imitira, na primjer, engleski sa škotskim naglaskom.

Ali osim unosa raznih upita, važno je napomenuti da postoje i mnoge druge stvari koje možete učiniti s Bardom. Neke od drugih aktivnosti su generiranje programskog koda na bilo kojem jeziku, testiranje tačnosti odgovora na pitanja i razvijanje konverzacijskih vještina. Sve u svemu, Bard, kako stvari stoje do sada, želi da bude što raznovrsniji za korištenje i pomoć korisnicima.

 

kako pravilno koristiti google-ov ai chatbot bard

Kako resetirati, odnosno restartovati i kako izbrisati sve aktivnosti unutar Barda?

Nakon dužeg korištenja Barda, vjerovatno ćete otkriti da je vaš korisnički interfejs pretrpan odgovorima različitih tipova, ovisno o temama i onome što ste “pitali” Barda. To znači da ćete s vremena na vrijeme morati resetirati, odnosno ponovo pokrenuti i izbrisati svoje aktivnosti na mreži, kako biste njima bolje upravljali. Slijedite korake u nastavku da naučite kako to možete učiniti uz pomoć Bardove kontrolne ploče.

  • Da biste otkazali trenutni razgovor koji ste otvorili unutar Barda na vašem računaru, idite na lijevi dio ekrana i kliknite na dugme pod nazivom “Otkaži ćaskanje”. Na mobilnom uređaju, morat ćete kliknuti na ikonu označenu sa tri linije na vrhu prije nego što možete otkazati trenutni razgovor.
  • Bit će vam prikazana poruka koja glasi: “Vaša trenutna sesija ćaskanja neće biti sačuvana, ali možete vidjeti svoje upite u vašoj Bard aktivnosti” ili u originalnoj “Vaša trenutna sesija ćaskanja neće biti sačuvana, ali možete vidjeti svoje upite u vašoj Bard aktivnosti”. Kliknite na “Reset” da potvrdite resetovanje. Ovo će potpuno očistiti ploču unutar Barda, nakon čega ćete vidjeti očišćeno sučelje za ćaskanje.
  • Jedna stvar koju treba imati na umu: iako reset briše poruke chata na vašem ekranu, ne briše se vaša Google aktivnost. Ako želite da izbrišete svoju aktivnost unutar Google-a, kliknite na “Bard aktivnost” ili na aktivnost Barda, ili na opciju koja se nalazi u lijevom dijelu, ako koristite Bard na računaru. Ako koristite Bard na pametnom telefonu ili tabletu, kliknite na ikonu označenu sa tri trake, a zatim na Bard aktivnost.
  • Kliknite na dugme „Izbriši“ da odaberete tačno koliko aktivnosti na Bardu želite da izbrišete, počevši od poslednjeg sata do poslednjeg dana, a takođe možete da označite „uvek“ kao i vremenski raspon po vašem izboru.
  • Od vas će se tražiti da potvrdite i pregledate sve aktivnosti koje želite izbrisati prije nego što ih izbrišete. Kada potvrdite, sve aktivnosti Barda će biti izbrisane. Primit ćete poruku koja potvrđuje brisanje. To je sve.

 

kako pravilno koristiti google-ov ai chatbot bard

Postoje li mjere opreza koje bi korisnik trebao poduzeti prije i dok koristi Bard chatbot?

Google tvrdi da se nije dobro oslanjati na informacije i savjete koje korisnik može dobiti od Barda, budući da je Bard kao takav umjetna inteligencija. Ako nas i Google upozorava, to znači da je dobro da ovo upozorenje shvatimo ozbiljno.

Trenutno, Bard ima nekoliko nedostataka, prvenstveno vezanih za pružanje ponavljajućih odgovora. Ako dobro znate engleski, vjerovatno ćete pomisliti i da je ograničeniji u smislu stvaranja različitih stilova rečenica. Međutim, ako ne znate dobro engleski, Bard vam ovdje može biti od velike pomoći, jer vam čak može pomoći da poboljšate svoj engleski.

Ako želite koristiti Bard da vam pomogne u pisanju, na vama je da iskoristite svoj um i prilagodite očekivanja svoje publike za kvalitetniji rezultat. Ako planirate koristiti alate kao što su Bard ili ChatGPT za polaganje ispita ili objavljivanje knjiga i sadržaja, imajte na umu da će programi i alati za plagijat vrlo lako otkriti da to nije originalno djelo.

kako pravilno koristiti google-ov ai chatbot bard

ChatGPT ili Bard?

Iako su i Bard i ChatGPT alati umjetne inteligencije, sa mogućnošću generiranja prirodnog teksta i pružanja kreativnih odgovora, oba alata imaju svoje prednosti i nedostatke. ChatGPT postoji mnogo duže od Barda i trenutno je u boljoj poziciji u smislu pružanja boljih odgovora na upite, odnosno “treninga”. Bard ima slične karakteristike kao ChatGPT, ali prednost je u tome što vam nije potreban Windows 11 računar, Microsoftov Edge pretraživač, Bing Chat i drugi kriterijumi da biste koristili Bard, što znači da je lakši za korišćenje. Dodatni plus Barde je što alat radi sa svim poznatim internet pretraživačima i operativnim sistemima.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Kako pravilno koristiti Google-ov AI chatbot Bard prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima