KISELJENJE KUPUSA U GLAVICAMA: PRATITE OVE KORAKE I IMAT ĆETE SAVRŠENU ZIMNICU

spot_img

kiseljenje kupusa u glavicama: pratite ove korake i imat ćete savršenu zimnicu

Kako se kiseli kupus u glavicama, saznajte u nastavku teksta.

Najprije uklonite prve listove, na korijenu nožem zarežite križ i glavice poslložite u bačvu. Budući da su okrugle i nećete ih moći sve ravnomjerno posložiti, nekoliko glavica kupusa izrežite na polovice i četvrtine te ih ugurajte između cijelih glavica kako bi sve čvrsto stajale.

Nakon toga u bačvu ulijte vodu, dva prsta iznad glavica na vrhu, a na vrh stavite drvenu ili plastičnu prešu. Na 30 kilograma kupusa stavlja se kilogram soli.

Čime ga pritisnuti?

Obično se stavlja kamen ili veća tegla napunjena vodom na prešu. Ova metoda je dobra kada je bačva puna do vrha, ali ako vam ostane mjesta, riskirate da se kupus brže pokvari zbog dotoka vazduha. Bolji izbor je veliku najlonsku vrećicu napuniti vodom i staviti preko kupusa.

Prelijevanje rasola

Kako ne biste morali prelijevati rasol, preko preše ili vrećice s vodom raširite deblju pamučnu krpu i posolite je.

Na taj će se način sol polako otopiti i pasti na dno.

Koliko vode?

Tokom mjesec dana kiseljenja potrebno je povremeno kontrolisati količinu vode u bačvi, posebno prvih nekoliko dana. Kupus ne smije biti bez vode, pa po potrebi dolijevajte. Ako koristite kamen ili staklenku, svakako ih isperite barem svaki drugi dan.

Temperatura

Dok se ne ukiseli (oko mjesec dana), kupus mora stajati na sobnoj temperaturi jer ne smije biti prehladno. Kupus kasnije treba premjestiti na hladnije mjesto gdje temperatura ne smije prelaziti 5 stepeni (podrum, špajza, garaža), piše Skuhaj.hr.

KISELJENJE KUPUSA U GLAVICAMA: PRATITE OVE KORAKE I IMAT ĆETE SAVRŠENU ZIMNICU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima