back to top

Koncept: Aplikacija za maksimalnu produktivnost

spot_img

Notion je brzo postao prepoznatljiv kao fleksibilno radno okruženje koje je dizajnirano za pojednostavljenje ličnih i profesionalnih zadataka. Bez obzira da li ste student, menadžer projekta ili neko ko jednostavno želi da organizuje svoj život, Notion pruža raznovrsnu platformu sa mnogim karakteristikama. U ovom članku istražit ćemo šta čini Notion odličnom aplikacijom, zajedno s nekoliko praktičnih savjeta i trikova koji će vam pomoći povećati produktivnost.

Šta je Notion?

Notion je alat za produktivnost koji kombinuje vođenje bilješki, upravljanje zadacima, baze podataka i funkcije za saradnju u jedinstveno, prilagodljivo radno okruženje. Njegova fleksibilnost omogućava korisnicima da kreiraju različite stranice i baze podataka, čineći ga idealnim za različite svrhe, od jednostavnih lista obaveza do složenih sistema upravljanja projektima.

pojam: aplikacija za najveću produktivnost
Notion – digitalna bilježnica

Ključne karakteristike

  • Blokovi i stranice: Notion radi na sistemu blokova, koji mogu biti bilo šta, od teksta do slika, tabela, vanjskih veza i mnogo više. Ovi blokovi se mogu rasporediti po stranicama kako bi se kreirali prilagođeni izgledi stranica.
  • Baze podataka: Moćne i raznolike, Notionove baze podataka mogu funkcionisati kao tabele, kanban table, kalendari ili galerije, omogućavajući korisnicima da prate i upravljaju informacijama na različite načine.
  • Predlošci: Notion nudi širok spektar predložaka za brzi početak, od ličnih planera do nadzornih tabli za timove.
  • Saradnja: Sa mogućnošću saradnje u realnom vremenu, komentara i označavanja, Notion podržava timski radni tok, olakšavajući zajedničko dijeljenje i uređivanje dokumenata.
  • Integracija: Notion se može integrisati sa raznim drugim alatima, uključujući Slack, Google Drive i Trello, što povećava njegovu funkcionalnost.

Savjeti i trikovi za maksimalnu produktivnost

pojam: aplikacija za najveću produktivnost

1. Koristite šablone za “brzi početak”

Notion nudi veliki broj šablona za različite potrebe, kao što su lični planeri, praćenje projekta i beleške sa sastanaka. Počnite istraživati galeriju šablona kako biste pronašli strukture koje odgovaraju vašim zahtjevima. Prilagođavanje ovih predložaka može uštedjeti vrijeme i pružiti čvrstu osnovu za vaše radno okruženje.

2. Koristite povezane baze podataka

Povezane baze podataka vam omogućavaju da kreirate prikaze jedne baze podataka u različitim formatima. Na primjer, baza podataka zadataka može biti prikazana kao kanban tabla za dnevne zadatke i kao kalendar za rokove. Ova fleksibilnost osigurava da možete vizualizirati svoje podatke na najproduktivniji način za razne kontekste.

3. Kreirajte dnevnu ‘kontrolnu tablu’

Dnevna kontrolna tabla centralizira vaše zadatke, kalendarske događaje i bilješke, pružajući sveobuhvatan pregled vašeg dana na prvi pogled. Uključite odjeljke za prioritete, brze bilješke i veze do trenutnih projekata kako biste imali sve što vam je potrebno na jednom mjestu. Ovo smanjuje vrijeme koje trošite na prebacivanje između različitih stranica i pomaže vam da ostanete fokusirani.

4. Koristite prečice na tastaturi

Notion ima mnoge prečice na tastaturi koje mogu značajno ubrzati vaš radni tok. Na primjer, korištenjem ‘Ctrl + /‘ (ili ‘Cmd + /‘ na Macu) otvara meni komandi, omogućavajući vam brzo ubacivanje blokova, označavanje stavki ili pristupanje predlošcima. Upoznajte se s ovim prečicama kako biste povećali svoju produktivnost.

5. Dodajte ‘eksterni sadržaj’

Možete dodati eksterni sadržaj poput Google dokumenata, tabela, YouTube video zapisa i mnogo toga direktno na stranice Notion. Ova funkcionalnost je posebno korisna za konsolidaciju resursa i referenci na jednom mjestu, eliminirajući potrebu za prebacivanjem između više aplikacija.

6. Koristite oznake i filtere u bazama podataka

Oznake i filteri vam pomažu u organizaciji i brzom pronalaženju informacija. Označavanjem unosa u bazi podataka i postavljanjem filtriranih pogleda, možete lako pregledavati velike skupove podataka. Na primjer, u bazi podataka za upravljanje projektima možete filtrirati zadatke prema statusu, prioritetu ili članu tima.

7. Kreirajte zadatke koji se ponavljaju

Za zadatke koji se redovno ponavljaju, uspostavljanje sistema ponavljajućih zadataka u Notionu vam može uštedjeti vrijeme i osigurati dosljednost. Iako Notion ne podržava izvorne ponavljajuće zadatke, možete kreirati alternativno rješenje korištenjem predložaka i alata za automatizaciju kao što su Zapier za dupliciranje zadataka u određenim intervalima.

pojam: aplikacija za najveću produktivnost
Notion također ima mobilne aplikacije

Zaključak

Fleksibilnost i sveobuhvatne funkcije čine Notion snažnim alatom za povećanje produktivnosti. Korištenjem šablona, povezanih baza podataka, dnevnih kontrolnih tabli, prečica na tastaturi, ugrađenog sadržaja, oznaka, filtera i ponavljajućih zadataka, možete prilagoditi Notion svojim specifičnim potrebama i pojednostaviti svoj radni tok. Bez obzira da li upravljate ličnim projektima ili sarađujete s timom, Notion nudi alate koji će vam pomoći da ostanete organizovani i produktivni.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Pojam: Aplikacija za maksimalnu produktivnost prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

Izvor: ( sit.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima