back to top

Meta dizajnira konkurenta za Chat GPT! Da li to znači probleme za GPT-4?

spot_img

Meta, ranije poznata kao Facebook Marka Zuckerberga, razvija novi Large Scale Language Model (LLM) koji se nastoji natjecati s OpenAI-jevim GPT-4. Novi AI model trebao bi biti predstavljen 2024. i predviđa se da će biti “nekoliko puta moćniji” od LLama 2. O čemu se zapravo radi? Je li Chat GPT naišao na novog konkurenta?

Sposobnosti Mete u smislu razvoja umjetne inteligencije

Kada je riječ o Metinim sposobnostima umjetne inteligencije, mora se reći da je Meta osmislila LLaMa 2, Large Language Model (LLM). LLaMa je ​​kratica za “Large Language Model Meta” AI. To je ista vrsta umjetne inteligencije kao GPT-4 (model koji pokreće Chat GPT). Točnije, radi se o istoj neuronskoj mreži za obradu prirodnog jezika (NLP). Tehnološki div tek treba objaviti svoj chatbot koji pokreće AI.

No umjesto toga, za sada se odlučio za pristup modelu otvorenog koda; u biti B2B u usporedbi s OpenAI-jevim B2C poslovnim modelom. To naravno nije u potpunosti točno, budući da OpenAI ima snažno uporište u B2B s ChatGPT Enterpriseom i ChatGPT API-jem, koji uključuje GPT-3.5 Turbo i GPT-4. Poanta je da Meta uopće nema B2C uporište u AI chatbotovima, što je neobično za takvu tvrtku.

Dok je izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman usredotočen na javno dostupan chatbot alat, dostupan krajnjem korisniku putem web-preglednika ili aplikacije koja se lako preuzima, za Android i iOS, Meta nema chatbot i umjesto toga je usredotočena na to da postane industrija- vodeći model u području umjetne inteligencije koji bi druge tvrtke koristile u svojim aplikacijama. Međutim, Meta ima preko 100 milijardi dolara godišnjeg prihoda, pa znaju da si mogu priuštiti što god žele.

ljama 2

Meta dizajnira konkurenta modelu GPT-4

GPT-4 konkurent koji je dizajnirao Meta je u izradi i bit će nasljednik LLaMa 2. LLaMa 2 je već izvrstan igrač, s veličinom parametra od 7B, 13B ili čak 70B, ovisno o tome koju iteraciju odaberete. Unatoč tome, OpenAI Chat GPT daleko vodi, s 1,76 trilijuna parametara. Čak i GPT-4 prethodnik GPT-3 može nadmašiti LLaMa 2 na nekim zadacima, iako ima “samo” 175 milijardi parametara.

Međutim, najnapredniji model OpenAI suočit će se s jakom konkurencijom. Meta platforme Facebook i Instagram danas predstavljaju, uz najzastupljenije društvene mreže, ogroman izvor podataka koji se mogu koristiti u dizajnu i “treniranju” alata umjetne inteligencije. Mogućnosti OpenAI-ja ne uključuju pristup tako širokom izvoru podataka, dok Meta ima te mogućnosti zahvaljujući Facebooku i Instagramu.

openai-chatgpt-ios-aplikacija

Je li Llama bolji od GPT-4?

Velika utrka na polju razvoja umjetne inteligencije između velikih tehnoloških kompanija dolazi do vrhunca. LlaMa ima puno posla pred sobom ako želi pobijediti GPT-4. GPT-4 je izvrstan iz više razloga. GPT-4 ima neke nove značajke koje ga čine izvrsnim izborom u odnosu na njegove prethodnike. Na primjer, u pogledu činjenične točnosti odgovora generiranih modelima umjetne inteligencije, GPT-4 nadmašuje svoje prethodnike. Njegove su mogućnosti da stvori činjeničnu ili pisanu pogrešku uvelike smanjene. Nadalje, model bolje razumije stvari koje zvuče čudno. Na primjer, ako ga zamolite da učini nešto neugodno ili nezakonito, on će odbiti udovoljiti zahtjevu.

Nadalje, jedno od značajnih poboljšanja modela GPT-4 je to što, osim običnog teksta, kao ulaz može koristiti i slike. To znači da ovaj model može interpretirati korisničke memeove, grafikone ili snimke zaslona i može ih objasniti ili protumačiti što vam te slike ili slike govore. Dakle, nema potrebe za unosom dugog teksta. Sada možete unijeti i sliku; OpenAI sustav će to najbolje opisati ili objasniti unutar svojih ograničenja. Još jedno područje u kojem je GPT-4 donio veliki napredak u odnosu na svog prethodnika je mogućnost rješavanja vrlo složenih matematičkih operacija. Bez obzira koliko složene stvari matematičke prirode želite izračunati, posebice porezna pitanja i izračune, GPT-4 vam može pomoći da to učinite na jednostavan način.

Vrhunski izvršni direktor Googlea Sundar Pichai, Sam Altman iz OpenAI-ja i izvršni direktor Microsofta Satya Nadella imaju svaki svoje vlastite AI sustave. Stvaranje AI alata gotovo je u potpunosti na leđima NVIDIE, koju vodi osnivač i CEO Jensen Huang. NVIDIA-ini AI čipovi za obuku i podatkovne centre infrastruktura su podatkovnog hardvera na kojoj radi cijela industrija.

Svijet generativnih AI chatbota prirodni je nastavak informacijskog doba u kojem živimo. Što je generativna umjetna inteligencija? Generativna umjetna inteligencija definirana je svojom sposobnošću stvaranja novih i jedinstvenih medija koji nikada prije nisu postojali. To nije samo prisjećanje unaprijed napisanih informacija, već njihovo ponovno pisanje. Fascinantan aspekt umjetne inteligencije koji je dobio značajnu pozornost je generativna umjetna inteligencija.

Ova vrhunska tehnologija otvorila je nove putove za kreativnost, inovacije i rješavanje problema. Može generirati kod, video, audio ili tekst jednim pritiskom na tipku. Na primjer, generativni model obučen na skupu podataka slika može generirati potpuno nove i realistične fotografije koje nalikuju uzorcima za obuku, ali nisu potpuno iste. Slično tome, tekstualni generativni model može generirati koherentne odlomke ili čak cijele priče.

Chat GPT danas je najistaknutiji primjer generativne umjetne inteligencije. Predmetni generativni AI model označava Chat Generative Pre-trained Transformer, a koristi istodobno nazvani GPT-4 LLM.

Nekoliko odabranih konkurenata u tehnološkoj industriji prednjače u inovacijama u ovoj utrci AI alata. Razlog tome je što je stvaranje novog sustava umjetne inteligencije daleko skuplje nego što većina ljudi misli. Aplikacije trećih strana relativno su pristupačne za proizvodnju. Chat GPT ima mnogo konkurenata. Ali mnogi od njih izgrađeni su na temelju OpenAI API-ja. Izgradnja samog AI modela, neuronskih mreža koje stoje iza korisničkog sučelja i obuke za pojačanje koja se koristi za njegovu izgradnju koštaju mnogo novca, što je jedan od razloga zašto neki od Chat GPT-ovih konkurenata jednostavno “posuđuju” segmente koje je već dizajnirao OpenAI.

Za sada, Meta LLaMa 2 AI model nije moćan kao GPT-4. No, sudeći po glasinama i glasinama, po tom pitanju trebalo bi se štošta promijeniti, i to već sljedeće godine.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Meta dizajnira konkurenta Chat GPT-u! Znači li to probleme za GPT-4? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

nodejs.rs

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima