back to top

Nova funkcija veštačke inteligencije na Windows-u bilježi aktivnosti na vašem računaru.

spot_img

Na nedavnoj Build konferenciji, Microsoft je predstavio novu funkciju za Copilot+ računare pokretane umjetnom inteligencijom pod nazivom “Recall”, koja će omogućiti korisnicima Windowsa 11 da pretražuju svoje prethodne aktivnosti na računaru i daju im mogućnost povratka određenih podataka.

Da bi sve funkcioniralo, opcija “Podsjetimo” će snimiti sve što korisnik radi na svom računaru uključujući aktivnosti unutar aplikacija, komunikaciju na online sastancima i posjećene web stranice. Međutim, uprkos izričitoj izjavi da će podaci biti šifrovani i sačuvani lokalno, ova nova funkcija je već izazvala zabrinutost za privatnost kod određenih korisnika Windowsa.

Microsoft na svojoj web stranici navodi da “Recall koristi snimak aktivnog ekrana svakih nekoliko sekundi” i da su “ovi snimci šifrirani i pohranjeni lokalno na tvrdom disku vašeg računara. Možete koristiti Recall da pronađete sadržaj sa kojim ste radili na svom računaru.”

špijuniranje na internetu

Pokretanjem funkcije “Recall”, korisnici mogu pristupiti snimku iz određenog vremenskog perioda pretraživanjem, nudeći kontekst događaja ili trenutka koji traže u pretrazi. Ova opcija također omogućava korisnicima da pretražuju konferencijske sastanke u kojima su učestvovali i video zapise koje su gledali koristeći AI funkciju koja transkribuje i prevodi govor.

Na prvi pogled, funkcija “Recall” izgleda kao osnova za potencijalno ozbiljno kršenje privatnosti nekih korisnika i uprkos uveravanjima iz Microsofta da to ni u kom slučaju nije tako, na kraju ne možemo izbeći taj utisak. Na primjer, neko ko ima pristup vašem Windows računu mogao bi potencijalno koristiti “Opoziv” da vidi apsolutno sve što ste radili na svom računaru u posljednje vrijeme, što bi bezbrojne implikacije kada je u pitanju nečija privatnost i sigurnost.

Kao što je već spomenuto, bez obzira na zabrinutost korisnika, Microsoft je nepokolebljiv da podaci funkcije “Opoziv” ostaju pohranjeni lokalno na samom uređaju i potpuno su privatni i šifrirani na takav način da su povezani samo s nalogom određenog korisnika. Ako je vjerovati gore navedenom, snimci ekrana koje koristi ova funkcija povezani su samo s određenim korisničkim profilom i ne dijele se s drugim korisnicima, a što je možda još važnije, Microsoft ih ne smije pregledavati i stoga se ne koriste za ciljano oglašavanje. Snimci ekrana su dostupni samo osobi čiji je profil korišten za prijavu na uređaj.

Korisnici mogu zaustaviti, prekinuti ili izbrisati snimljeni sadržaj u bilo kojem trenutku i mogu isključiti određene aplikacije ili web stranice iz ove funkcije. “Opoziv” neće snimati privatne sesije surfanja Internetom u Microsoft Edge-u i nekim zaštićenim sadržajima. Međutim, “Opoziv” neće sakriti osjetljive informacije kao što su lozinke i brojevi računa koji se pojavljuju na ekranu, što je potencijalno zabrinjavajuće..

Microsoft je ranije istraživao donekle sličnu funkcionalnost sa funkcijom “Timeline” unutar Windows 10 koja je ukinuta 2021. godine, međutim nije snimao kontinuirane snimke ekrana, kao što je ovdje slučaj. Recall također dijeli neke očigledne sličnosti sa Rewind, Mac aplikacijom treće strane koja snima aktivnosti korisnika za kasniji pregled.

Kao što možete zamisliti, sav ovaj “rad” koji će se odvijati u pozadini zahtijeva odgovarajući hardver. Naime, da bi koristili “Recall”, korisnici će morati da kupe jedan od novih Copilot+ računara koji se pokreću Qualcommovim Snapdragon X Elite čipovima, koji su opremljeni potrebnom Neural Processing Unit (NPU). Postoje i minimalni zahtjevi za skladištenje kada koristite Recall, a to su najmanje 256 GB ukupnog prostora na tvrdom disku i 50 GB slobodnog prostora.

Podrazumevana alokacija prostora za funkciju Recall na uređaju od 256 GB je 25 GB, što znači da možete pohraniti otprilike tri mjeseca snimaka. Korisnici mogu podesiti količinu prostora koju će aplikacija koristiti u postavkama svog računara, pri čemu se stari snimci brišu čim se dodijeljeni prostor za pohranu napuni.

nova ai funkcija na windows-u bilježi aktivnosti na vašem računaru

Što se tiče eventualne dostupnosti, Microsoft kaže da je “Recall” još u fazi testiranja. “Tokom ove faze prikupit ćemo povratne informacije korisnika, razviti više kontrola upravljanja podacima za poslovne korisnike i poboljšati cjelokupno iskustvo.”

Bilo da smo skeptični ili ne, kako bi rekao “mem” sa Djuijem iz “Malcolma u sredini”: “Budućnost je sada, stari, ostaje da vidimo kako ćemo se prilagoditi toj budućnosti”.

 

Napisao: Niko Barbarić

Objava Nova AI funkcija na Windows-u bilježi sve što radite na svom računaru prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

Izvor: ( sit.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima