ŠTA TREBATE RADITI U SLUČAJU DA VAS NAPADNE PAS

spot_img

šta trebate raditi u slučaju da vas napadne pasPAS-.png” class=”attachment-large size-large wp-post-image” alt=”” />

Postoji svakodnevni rizik da na ulici sretnemo pse lutalice. Neki se ponašaju neprijateljski i onda nastaje opasnost.

Ovo su preporuke stručnjaka i kinologa kako da se zaštitite i spriječite ujed životinje. Šta raditi ako vas napadne PAS?

1. POKUŠAJTE SAČUVATI SMIRENOST

PSI, kao i neke druge životinje, zaista osjećaju ljudski strah. Naravno, smiriti se, ako je pred vama agresivan PAS, poprilično je teško. Za početak treba prestati vikati, mahati rukama i pokušavati pobjeći. Ovakve aktivnosti izdaće vaš strah i nervozu, a PAS će dobiti direktan signal za napad.

2. USPORITI KRETANJE

Ako je PAS na vašem putu za vrijeme trčanja, odmah smanjite brzinu kretanja. Polako se okrenite u drugu stranu i nastavite lagano da se krećete, prateći psa perifernim vidom. Ispravno bi bilo i da se zaustavite, da ostanete nepokretni i opustite ruke duž tijela. Tako ćete izbeći pažnju životinje.

3. NE GLEDAJTE ŽIVOTINJU U OČI

Direktan kontakt očima sa psom može pojačati njegovu agresiju. Takav pogled, životinja doživljava kao prijetnju i zato će napasti prva. Psa treba držati u svom vidnom polju, gledajući ga sa strane. Onda će shvatiti da ne predstavljate prijetnju i najvjerovatnije će samo proći pored vas.

4. ODVUCITE PAŽNJU PSU

U takvoj situaciji pomoći će bilo koja stvar koja će se naći pri ruci. Dajte psu vašu cipelu, flašu ili torbu – sve što on može zagristi. Dok je životinja zauzeta, možete se polako udaljiti, izbjegavajući posljedice.

5. DAJTE KOMANDU ŽIVOTINJI

Ako PAS nastavlja da pokazuju agresiju, okrenite mu se licem, pri tome nastavljajući da gledate malo u stranu i komandujte mu da ode. Bitno je da vaš glas, u tom trenutku, bude siguran i autoritativan, ali ni u kojem slučaju prijeteći i vrišteći. Djelotvorne komande su: “Ne!” i “Nazad!” – izgovorene sigurnom intonacijom. Nakon što ih PAS čuje, on će osjetiti vašu snagu, uplašit će se, i sklonit će se u stranu.

ŠTA TREBATE RADITI U SLUČAJU DA VAS NAPADNE PAS first appeared on Hayat.ba.

PAS/1108690/”>hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima