back to top

UGINULA JE MALI, NAJUSAMLJENIJA SLONICA NA SVIJETU

spot_img

uginula je mali, najusamljenija slonica na svijetu

Mali je uginula u utorak u svom betonskom oboru u zoološkom vrtu u Manili, gdje je u kavezu provela 46 godina, objavili su.

  • Zbog ravnodušnosti i pohlepe slonica Mali uginula je jednako onako kako je živjela gotovo 50 godina: sama u betonskom oboru u zoološkom vrtu Manile – stoji u objavi udruženja za zaštitu životinja.

U divljini se azijski slonovi kreću u prostoru od 25 do 60 hiljada hektara. Čak i da je prostor koji je Mali imala na raspolaganju bio dvostruko ili trostruko veći, bio bi potpuno neadekvatan, kazao je jedan od aktivista PETA-e.

Slavne osobe iz cijelog svijeta, među njima i dr. Jane Goodall i muzičar Paul McCartney, ranije su se pridružile PETA-inoj kampanji kojom se pozivalo na puštanje Mali u divlji rezervat za životinje, u kojem bi mogla uživati ​​u društvu ostalih slonova. No ni njihovi pozivi nisu urodili plodom.

  • Grad Manila i zoološki vrt glavnog grada Mali su osudili na više desetljeća samice, što je mučenje za slonice, koje bi život trebale provoditi među svojim majkama i sestrama, međusobno se štiteći i pomažući jedna drugoj u podizanju mladunčadi – stoji u objavi PETA-e.

Slonice su društvene životinje koje, za razliku od mužjaka, žive u krugu porodice i vole se kretati po otvorenim prostorima. Stručnjaci su odavno rekli da je mentalno i fizičko stanje Mali iznimno loše.

Gradonačelnica Manile Honey Lacuna Pangan kazala je da još nije poznat uzrok smrti slonice.

Mali je bila glavna atrakcija zoološkog vrta u Manili. Od svog je krda odvojena kad je imala samo tri godine. Bila je dar Šri Lanke 1977. tadašnjoj filipinskoj prvoj dami Imeldi Marcos. Od tada je u zoološkom vrtu živjela samotno kao jedini zatočeni slon u toj zemlji.

(Hina)

UGINULA JE MALI, NAJUSAMLJENIJA SLONICA NA SVIJETU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima