Windows 11 23H2 ažuriranje dolazi ove jeseni, evo šta možete očekivati!

spot_img

Sa novom verzijom Windows 11, Microsoft želi poboljšati naše korisničko iskustvo i pojednostaviti radne procese uvođenjem novih funkcionalnosti, od dinamičkog osvjetljenja do Windows Copilot nadogradnje.

windows copilot

Windows Copilot

Microsoft je već predstavio “Windows Copilot”, prvog AI asistenta unutar PC platforme. O čemu se tačno radi? To je pomoćnik umjetne inteligencije koji zapravo kombinira Bing Chat i razne druge dodatke za pomoć kako bi pomogao korisnicima u raznim zadacima, a svi se oni nazivaju “Copilot” preko bočne trake.

Ovaj dodatak operativnom sistemu trebalo bi da predstavlja veliki pomak u načinu na koji koristimo naše računare, a njegovo aktiviranje preko trake sa alatkama biće prilično jednostavno. Također, ovisno o preferencijama korisnika, biće moguće koristiti bočnu traku unutar svih prozora u kojima radimo, kako bi iskustvo bilo konzistentnije. Koristeći ovaj integrisani AI asistent, korisnici će moći da pojednostave neke „dnevne“ operacije, lakše personalizuju određena podešavanja na računaru i svoju interakciju sa računarom pretvore u mnogo intuitivnije iskustvo.

windows 11 kopilot

Jedan od jednostavnijih primjera za to je način na koji će se poboljšati korištenje aplikacije “Snipping Tool” za isjecanje dijela ekrana – korisnicima će ponuditi mogućnost tumačenja, modifikacije ili objašnjenja isječenog ili kopiranog sadržaja, što će nesumnjivo biti veoma korisni. Zahvaljujući integraciji sa Bing Chat-om, moći će da odgovore na razna pitanja i pomognu korisnicima da planiraju aktivnosti, prave rezervacije i slično.

Međutim, iako je većina spomenutih funkcija na prvi pogled izuzetno korisna, ova integracija umjetne inteligencije još uvijek nije savršena i sudeći po nekim komentarima više liči na nekakav web dodatak nego na punokrvni dio operativnog sistema. sebe. Na primjer, neki korisnici su tokom testiranja prijavili čudno ponašanje AI asistenta – nakon što su ga zamolili da prebaci računar iz tamnog u svijetli način rada, asistent je unio komandu kao upit na bing.com i ponudio upute kako to učiniti .

Takođe, ponekad celo iskustvo može biti prilično sporo, dok asistent pretražuje internet i priprema odgovore, što umanjuje sveukupni utisak. Sama činjenica da se asistent oslanja na internet konekciju može biti problematična u situacijama kada je internet veza nedovoljna. U svakom slučaju, ono što će svakako biti potrebno je puna integracija sa operativnim sistemom kako bi korisničko iskustvo bilo pouzdanije i uvjerljivije, a to je jedna od stvari na kojima će se morati raditi kako se sistem razvija.

windows 11 file explorer
Windows 11 File explorer

Modernizovani Windows Explorer

Windows Explorer je takođe dobio svoja poboljšanja. Pokreće ga Windows App SDK i dizajniran sa WinUI, sada je mnogo moderniji i ima mnogo više funkcija. Brzi pristup i Favoriti su ažurirani, a “adresna traka” sada razlikuje lokalne od cloud foldera i ima integrirane ikone statusa. Korisnici OneDrive-a će moći odmah da vide status sinhronizacije u adresnoj traci.

Također, u File Exploreru je osvježen panel Details, koji je sada dizajniran da prikazuje relevantnije informacije o određenom fajlu bez dodatnih opcija otvaranja – bit će vidljivi statusi, povezani fajlovi, aktivnosti i slično. Ovaj novi dio će se moći aktivirati ili deaktivirati unutar menija Pogled.

Dinamička munja i poboljšanja Windows Inka

Dynamic Lighting korisnicima pruža dodatnu opciju upravljanja uređajima sa HID LampArray standardom. Ovaj dodatak bi trebao poboljšati interoperabilnost RGB uređaja i samih aplikacija. Ova funkcija uključuje i API-je za Windows aplikacije, koji se koriste na primjer za kontrolu uređaja u pozadini i slično. U ovom Microsoft projektu učestvovali su brojni proizvođači, a neki od njih su Acer, ASUS, HP, Logitech, Razer i drugi. Lista trenutno kompatibilnih uređaja može se pronaći na Microsoftovoj web stranici.

Novo ažuriranje aplikacije Windows Ink omogućava korisnicima da direktno štampaju direktno u polju za uređivanje, značajno poboljšavajući tehnologiju prepoznavanja u aplikaciji kada je potrebna promena. Na taj način, ovo praktično omogućava korisnicima da pišu rukom bilo gdje gdje mogu normalno kucati. Ova nadogradnja je trenutno dostupna samo za engleski jezik (američka verzija), ali su u pripremi dodatni jezički paketi.

 

Dodatna poboljšanja i promjene u izgledu sučelja

Promjenu je doživio i “Mikser jačine zvuka” u okviru brzih postavki, gdje je sada mnogo lakše podesiti zvučne karakteristike prema vašim potrebama za konkretnu aplikaciju, te momentalno zamijeniti uređaj koji reprodukuje zvuk. Ovom meniju se može brzo pristupiti novom prečicom WIN + CTRL + V, a dostupna je i lista za brzi pristup instaliranim zvučnim aplikacijama, a korisniku se nude i dodatne opcije iz Microsoft Store-a, kao što su Dolby i DTS.

Poboljšani Windows Spotlight sada nudi mnogo impresivnije iskustvo pregledavanja slika, gledanje preko celog ekrana i razne opcije da saznate više o pojedinačnoj slici. Korisnici ga mogu aktivirati desnim klikom na ikonu Spotlight na radnoj površini ili odabirom nove Spotlight teme iz padajućeg menija „Personalizirajte svoju pozadinu“ u Postavke > Personalizacija > Pozadina.

Microsoft radi na tome da problemi sa lozinkom postanu stvar prošlosti. Poboljšanja su u upravljanju lozinkama kroz prijavu na Windows Hello za bilo koju aplikaciju ili web lokaciju koja to podržava. Windows vam takođe omogućava da upravljate pristupnim ključevima sačuvanim na vašem Windows uređaju, dajući vam kontrolu nad pregledom i brisanjem bilo koje lozinke sa tog uređaja.

Zaštita od krađe Microsoft Defendera također je poboljšana kako bi zaštitila školske ili poslovne lozinke od krađe identiteta i nesigurne upotrebe na web lokacijama i unutar aplikacija. Korisnici koji su omogućili opciju Windows sigurnosnog upozorenja sada će dobiti upozorenje kada izvode operaciju kopiranja i lijepljenja nesigurne lozinke.

Osim toga, novi glasovi dolaze za korisnike Naratora na raznim jezicima. Novi glasovi su tu da korisnicima pruže glatko i praktično iskustvo prilikom pregledavanja, čitanja ili pisanja.

Na kraju, vrijedi istaknuti još nekoliko novih funkcija unutar File Sharinga, kao što je integracija Outlooka u “Share using” unutar Windows share prozora, veći broj predloženih kontakata, novo “dugme” za aktiviranje “dijeljenja u blizini”. ” opcija i slično.

U svakom slučaju, Microsoft je potvrdio da hoće Windows 11 23H2 biti dostupan u četvrtom tromjesečju godine, a za one koji žele isprobati ažuriranje danas, pridružite se programu Windows Insider i provjerite ima li ažuriranja. Sretno!

Napisao: Niko Barbarić

Nadogradnja za Windows 11 23H2 dolazi ove jeseni, evo šta možete očekivati! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

www.itrevolucija.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima