back to top

Google Maps alati za godišnji odmor

spot_img

Ako se spremate za godišnji odmor i putovanje, a dobro bi vam došlo malo digitalne asistencije, ne zanemarujte Google Maps.

Google maps alati za koje ne znaju svi pomoći će vam na putovanju. Izvrsna aplikacija, pored mogućnosti jednostavne navigacije, nudi hrpu opcija koje će vas informisati o nadolazećem putovanju te ga uvelike olakšati.

Naravno, tu su i Google maps alati koji će vam pomoći kad stignete na odredište, a mi smo izabrali one najbolje.

google maps alati
Najbolji Google Maps alati

GOOGLE MAPS ALATI ZA GODIŠNJI ODMOR

Zaobiđite gužve

Za lakše putovanje i manje gužvi na odredištu može poslužiti opcija koja prognozira kakva je gužva na nekom mjestu prema višednevnom ili višemjesečnom uzorku.

Area Business može vam sugerisati najbolje vrijeme za posjet određenom mjestu i kad ćete najmanje vremena provesti u redovima.

Do opcije se dolazi pritiskom na sve od lokalnog dućana do zračne luke. Ukoliko vas zanima koliko košta cestarina Google Maps ima odgovor.

Snađite se na novom mjestu uz Live View

Uz Live View korisnik može pomoću proširene stvarnosti vidjeti kamo se kreće. Ova opcija koristi kameru za skeniranje okolnih građevina i postavljanje putokaza prema odredištu.

Za aktivaciju birajte ikonu s čovječuljkom i potom pritisnite Live View. Na ekranu će se pojaviti putokazi i imena ulica, što bi vam definitivno moglo pomoći pri snalaženju.

google maps alati
Uz Live View korisnik može pomoću proširene stvarnosti vidjeti kamo se kreće.

Zapamtite gdje ste parkirali

Na Androidu samo pritisnite na plavu tačku za lokaciju i birajte ‘Save your parking’ – time ćete dodati oznaku u aplikaciju Maps na kojoj ćete vidjeti parkirano vozilo.

Na ikonicu možete pritisnuti prstom i dodati detalje poput kata garaže ili vremena isteka parkinga, dodati njegovu fotografiju ili poslati lokaciju prijateljima.

Da biste pronašli lokaciju, pritisnite na traku za pretraživanje i upišite ‘Parking location’. Za brisanje lokacije birajte Driving > Clear ili pritisnite na ‘You parked here’ > More info > Clear.

Ako koristite iPhone, birajte malu plavu tačku na mapi te u meniju ‘Set as parking location’. Dobit ćete ikonicu P, a možete je kasnije pritisnuti i izbrisati opcijom Clear.

Uštedite na podacima – preuzmite mapu i rutu prije putovanja

Telefoni imaju nezgodnu tendenciju gubiti signal usred digitalne navigacije. Kako biste to izbjegli, preuzmite rutu prije nego što krenete.

Google Maps dozvoljava njezino preuzimanje prije kretanja u nekoliko jednostavnih koraka. Prvo što trebate napraviti je unijeti destinaciju u Google Maps.

Na dnu zaslona pritisnite na ime mjesta do kojeg putujete. Nakon toga skrolajte nadesno i birajte stavku za preuzimanje ili download.

Nakon toga opet stisnite na download i mapa će se s rutom preuzeti na vaš pametni telefon te ćete ju moći koristiti i kad izgubi signal.

google maps alati
Google Maps dozvoljava njezino preuzimanje prije kretanja u nekoliko jednostavnih koraka.

Izmjerite bilo koju udaljenost

Uz pomoć desnog klika možete izračunati udaljenost između bilo koja dva mjesta na Zemlji. Samo birajte ‘Measure disance’, čime ćete spustiti bijelu tačku okruženu crnom crtom i nakon toga kliknite bilo gdje na mapi – dobit ćete precizno izračunatu udaljenost.

Planirajte cijelo putovanje, uključujući odmorišta

Ako planirate duže putovanje i upisali ste rutu u Google Maps, uvijek možete upisati pauze i odmorišta kako biste dobili puno precizniju procjenu dužine putovanja.

U Google Mapsima odredite prvo odredište poput kafića ili benzinske crpke, pritisnite na Directions i birajte meni s tri tačkice u gornjem desnom dijelu ekrana.

Potom se odlučite za dodavanje odmorišta pritiskom na Add stop. Nakon što ste dodali sva planirana stajališta dovršite uređivanje pritiskom na Done.

Iskoristite pogodnosti inkognito navigacije

Vrlo korisna opcija za iPhone i Android pruža mogućnost inkognito navigacije unutar Google Mapsa.

Inkognito mod ne pamti pretražene lokacije te skriva lokaciju korisnika od drugih.

Za aktivaciju ove opcije otvorite aplikaciju Google Maps, kliknite na svoj profil u gornjem desnom kuglu ekrana i birajte aktiviranje načina rada pritiskom na Turn on Incognito Mode.

Nakon što ste gotovi s tajnovitim radnjama jednostavno ponovite gore spomenute korake i ugasite inkognito mod pritiskom na Turn off Incognito Mode.

Izvor: tportal.hr

Preporuka:

hjpc.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima