Vremenska prognoza

Vremenska prognoza Sarajevo za sutra i narednih 7 dana je mjesto gdje možete saznati najnovije informacije o vremenu u Sarajevu

vremenska prognoza sarajevo
Vremenska prognoza

Vrijeme Sarajevo

Sarajevo se nalazi u području umjerene kontinentalne klime, sa uticajem kontinentalne klime sa sjevera i mediteranske sa juga. Prosječna godišnja temperatura zraka iznosi 9,5 °C, a prosječna količina padavina je oko 919 l/ mm.

Najhladniji period tokom godine je januar sa prosječnih -1,3 °C i jedini je mjesec sa negativnom srednjom vrijednošću temperature zraka. Juli je najtopliji sa prosječnom vrijednošću temperature zraka od 19,1 °C. Najekstremnije temperature zraka zabilježene u Sarajevu su -26,4 °C (zabilježena 4. januara 1942. godine) i 40.0 °C (19. augusta 1946).

Najviše sunčanih sati je tokom augusta sa prosječnih 270 sunčanih sati dok godišnji prosjek iznosi 1830 sunčanih sati po čemu se Sarajevo svrstava u srednje sunčane gradove.[12] Nasuprot tome, stepen oblačnosti u prosjeku godišnje iznosi 59% a najizraženija je tokom decembra kada je oblačnost u prosjeku iznosi 75%.

Sarajevo zagađenje zraka

Kvalitet zraka je jedno od gorućih pitanja iz oblasti zaštite okoline grada Sarajeva.[15][16] Prema bazi podataka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o kvaliteti zraka u 2016. godini, prosječna godišnja koncentracija sitnih lebdećih čestica (PM2.5) u 2010. godini procijenjena je na 30 μg/m3 na osnovu mjerenja PM10, što je 3 puta više od vrijednosti datih u Smjernici za kvalitet zraka WHO-a za godišnji prosjek PM2.5.

U Sarajevu ne postoje novija direktna dugoročna mjerenja vrijednosti sitnih lebdećih čestica PM2.5 i mogu se dati samo procjene za vrijednost PM10, koji je manje štetan za zdravlje u odnosu na PM2.5.[19] Stvarni podaci o kvalitetu zraka u realnom vremenu u obliku vrijednosti PM10, ozona, NO2, CO i SO2 dostupni su na web stranici Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

vremenska prognoza sarajevo
Vremenska prognoza

Vremenska prognoza Sarajevo

Danas prognozu možete provjeriti u bilo koje vrijeme na raznim web stranicama. Mnoge aplikacije za mobitel tako danas nude uvid u vremensku prognozu iz sata u sat.

Kada upišete vrijeme sutra na internet pretraživanje, vaše pretraživanje vam automatski izbaci trenutno vrijeme prema vašoj lokaciji i temperaturu kroz razdoblje cijelog dana, također vam nudi uvid u vrijeme narednih par dana. Ako scrollate malo dolje vidjet ćete doslovno na stotine rezultata pretraživanja.

Ono što je super kod nekih stranica za vremensku prognozu je što vam nude i opciju Rain alarma koji vam pokazuje satelitsku snimku kretanja oblaka nad područjem koje vas trenutno zanima.

Vrijeme sutra možete tako provjeriti na više web stranica i aplikacija kako bi bili uvjereni u prognozu. Isto tako možete provjeriti i popis najboljih aplikacija za gledanje vremenske prognoze za vaš mobilni uređaji te skinuti i isprobati koju.

Iako većina novijih mobitela danas već dolazi s određenom aplikacijom koja prati vremensku prognozu, ona često nije najtočnija i nekada se bori s traženjem lokacije. Kako provjeriti vrijeme sutra pomoću aplikacije na mobitelu?

Vrijeme sutra Sarajevo

Popis najbolje funkcionalnih aplikacija za mobitele kada je u pitanju vremenska prognoza Sarajevo možete pronaći na internetu ili play store-u. Među favoritima su danas svakako Weather Radar App, AccuWeather, NOAA Radar, Yr. no i novi sajt VrijemeSutra.com

Ovakve aplikacije rade na jednostavnom principu gdje je bitno da imate samo uključenu lokaciju dok ste u aplikaciji kako bi se moglo locirati mjesto za koje vas zanima primjerice vrijeme sutra. Navedene aplikacije vam tako nude mogućnosti pokazivanja temperature, mogućnosti padalina, tlaka u zraku i sl.

vremenska prognoza sarajevo
Vremenska prognoza

Aplikaciju je najbolje odabrati pomoću recenzije drugih korisnika. Ako vam se ipak ne da instalirati posebne aplikacije, tada vrijeme možete provjeriti brzim pretraživanjem za prognozu i određeni grad koji vas zanima.

Također i na internetu postoje i određene stranice gdje možete pratiti uživo satelitske snimke promjene vremena na određenom području. Rain alarm kao aplikacija je zato postala iznimno popularna, ne samo da daje uvid u oblake i kišu, nego i količine samih padalina na određenom području. Vremenska prognoza Sarajevo