back to top

Kina proširuje zabranu korištenja iPhone-a na dodatne pokrajine

spot_img

Predstavljamo MeanIT Smartwatch 4G Calling

Ako nas redovito pratite onda ste vidjeli kada smo pisali o Kineskoj zabrani korištenja iPhone telefona u državnim uredima. Ova vijest došla je samo nekoliko dana nakon što je Huawei, kineski tehnološki div, predstavio Mate 60 Pro, prvi telefon s domaćim 5G Kirin čipsetom u tri godine, izazivajući pažnju usred SAD-ovih sankcija protiv kompanije.

Rogbit Smart Ring – gadget budućnosti

kina proširuje zabranu korištenja iphone-a na dodatne pokrajine

Izvorno ograničena na vladine agencije u Pekingu i Tianjinu, ova zabrana proširena je, prema izvješću Bloomberga, na osam ili više dodatnih pokrajina, nazivajući to “velikim korakom naprijed”.

Cilj Kine je jasan – potiču radnike u uredima središnjih državnih agencija da koriste pametne telefone proizvođača sa sjedištem u Kini, umjesto popularnih iPhonea.

Apple iPhone 17 Pro imati će 48MP Telefoto kameru

Na tržištu pametnih telefona u Kini dominiraju domaći brendovi poput Huawei, Xiaomi, Honor, te BBK Electronics koji kontrolira Realme, Oppo, OnePlus, Vivo, iQOO, i drugi.

naslovna1 2naslovna1 2
iPhone 16 “navodno” dolazi s Punch-hole !

Ova zabrana dolazi u doba kada kineski proizvođači nude impresivne značajke, uključujući veće baterije i brže brzine punjenja od trenutne iPhone 15 serije.

Apple napušta ključni dizajner – budućnost tvrtke upitna

kina proširuje zabranu korištenja iphone-a na dodatne pokrajine

Osim toga, ističe se širok izbor sklopivih telefona koje nude Huawei, Oppo i Vivo, dok Apple još uvijek kaska s nultim modelima sklopivih telefona.

1 41 4

Kina je u rujnu demantirala početnu zabranu iPhonea, ali je istaknula sigurnosne probleme na Appleovim uređajima kao razlog za ovu odluku. Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, Mao Ning, izdao je priopćenje koje je naglasilo zabrinutost zbog “sigurnosnih incidenata povezanih s Appleovim telefonima”.

iOS 17.2 dostupan za preuzimanje

Zanimljivo je primijetiti razliku između kineske i engleske verzije priopćenja. Kada je priopćenje prevedeno, riječ “mediji” u kineskoj verziji izostavljena je u engleskoj verziji, mijenjajući percepciju i ton priopćenja.

naslovna13naslovna13

U kineskoj verziji, sugeriše se da su kineski dužnosnici o sigurnosnim problemima s iPhoneom saznali putem medijskih izvješća, dok engleska verzija sugerira da su korisnici iPhonea u Kini osobno iskusili takve sigurnosne probleme.

Nova zaštita od ukradenog uređaja u iOS 17.3 – Korak naprijed u sigurnosti iPhonea

Ovaj jezikovni obrat bacio je sumnju na stvarnu motivaciju iza kineske zabrane. SAD je odgovorio na ovu zabranu nazivajući je “neprimjerenom odmazdom”, naglašavajući diplomatske napetosti između dviju zemalja.


tekst5sl3

Postavlja se pitanje koliko su sigurnosni problemi stvarni i koliko su geopolitičke napetosti utjecale na ovu odluku. Kineski pametni telefoni često su izloženi optužbama za praćenje i prikupljanje podataka, što predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju.

Apple iOS 18 – iz temelja mijenja način korištenja iPhone telefona

No, isto tako, odluka o zabrani iPhonea može se vidjeti kao potez Kine da ojača domaću industriju i smanji ovisnost o stranim tehnološkim brendovima.

tekst5sl1tekst5sl1

Uzimajući u obzir da je Kina najveće svjetsko tržište pametnih telefona, ovakva zabrana ima potencijal značajno utjecati na globalno tržište pametnih telefona.

Apple želi dio proizvodnje iPhone-a preseliti u Indiju

Odluka kineskih vladinih agencija također postavlja pitanje budućnosti Applea na kineskom tržištu i kako će se ta situacija odraziti na međunarodne odnose u tehnološkom sektoru.


tekst1sl1 10

Kineska zabrana iPhonea u uredima središnjih državnih agencija predstavlja značajan razvoj u svijetu tehnologije i geopolitike. Sigurnosni problemi ili geopolitičke tenzije – pravi motivi ostaju podložni interpretaciji.

SAD priprema nove sankcije na izvoz čipova u Kinu

Ono što je jasno jest da će ova odluka imati dubok utjecaj na tržište pametnih telefona, odnose između Kine i SAD-a te budućnost Applea u najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona.

itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima