back to top

Linux kao najbolja opcija za izbjegavanje veštačke inteligencije

spot_img

Računari sve više koriste AI tehnologije, a Linux vam može pomoći da to izbjegnete…

Umjetna inteligencija sve više ulazi na računare, bez obzira da li vam se to sviđa ili ne. Nedavno smo spomenuli ovu temu u jednom od naših članaka, a danas istražujemo kako možete djelovati po tom pitanju.

windows 11 kopilot

Naime, Microsoftovi Copilot+ računari su toliko prožeti umjetnom inteligencijom da se to jasno vidi čak i u njihovom nazivu. Apple također dodaje nove funkcije pokretane AI u iOS 18 i macOS 15, kako je najavljeno na WWDC-u.

Ali šta ako zaista ne želite AI na svom računaru? Šta ako vas brine uticaj AI, privatnost i etička pitanja poput treniranja AI modela na podacima bez dozvole? Odgovor može biti, kako kolege često ističu u IT grupi – instalirajte Linux!

I nisam jedini u ovom razmišljanju. Reade Taylor, bivši inženjer IBM-ovih sigurnosnih sistema, kaže:

Kao neko ko je intenzivno radio na Internet tehnologiji i bezbednosti, mogu vam reći da je Linux zaista isplativa alternativa za one koji žele da izbegnu AI integracije u “mainstream” operativnim sistemima kao što su MacOS i Windows.

dropbox planovi

Dok se dodaju sve više funkcija, sve manje kontrolišemo svoje računare. Dropbox, iCloud, Copilot i svi Apple-ovi funkcije kontinuiteta oslanjaju se na oblak, neprestano razmjenjujući podatke. AI je već prisutna na našim računarima – omogućava nam automatsko ispravljanje teksta, prepoznavanje lica na slikama itd.

Naravno, neke od ovih stvari su korisne, ali sve ima svoju cijenu. Postoji zabrinutost za privatnost jer računari su stalno u kontaktu sa kompanijom koja je vlasnik platforme – Microsoft, Google ili Apple.

sora ai

AI “voz” sve više ubrzava sve aspekte našeg života s računarima, a mi imamo sve manje kontrole. Priča može krenuti u nekoliko pravaca – energetska potrošnja, pretraga podataka za trening AI modela, “pumpanje” uređaja sa silicijumom radi obrade AI “na uređaju”.

Konačno, dolazimo do tačke gdje su laptopi dovoljno brzi da izdrže dan bez punjenja, ali hoće li tehnologija pokvariti ovu ravnotežu?

linux može biti najbolji način da se izbjegne ai

Odgovor je – Linux. Jednostavno i efikasno. To je sistem otvorenog koda koji može prilagoditi se vašim potrebama. Sučelje možda nije uvijek najjednostavnije za korištenje, ali nudi…
nastavak teksta u izvoru

Autor: Niko Barbarić

Izvor: ( pcchip.hr / hjpc.ba )

Izvor: ( hjpc.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima