back to top

Veštačka inteligencija sve više prodire u različite segmente Google-a

spot_img

Na ovogodišnjoj konferenciji Google I/O 2024 otkrili smo planove kompanije. Ključni dio Googleovog poslovanja bit će umjetna inteligencija, koju planiraju implementirati u svoje proizvode i usluge. Na primjer, Google pretraživač će koristiti AI Overview funkciju za precizne odgovore na pitanja korisnika.

Zahvaljujući AI, korisnici će brzo dobiti odgovore na svoja pitanja bez pretrage mnogih web stranica. Funkcija će na početku biti dostupna samo u SAD-u na engleskom, ali će se kasnije proširiti na ostatak svijeta s podrškom za više jezika. Google će pomoći korisnicima da planiraju sve, od putovanja do aktivnosti kod kuće, samo trebate postaviti upit, a pretraživač će obaviti ostalo.

Također se spominje mogućnost pretraživanja putem video zapisa. Samo snimite predmet kamerom vašeg telefona i AI će generirati informacije s prijedlozima za rješenja ili druge korisne materijale.

Operativni sistem Android također će doživjeti promjene. Gemini AI će postati dio Androida, omogućavajući korisnicima da iskoriste nove funkcije. Geminijem će biti moguće komunicirati s bilo čim što se događa na ekranu pametnog telefona. Kroz Geminija, moći ćemo direktno prenositi slike i postavljati pitanja o videima na YouTubeu.

Kao i Circle to Search funkcija, nove funkcije Geminija su dizajnirane da pomognu korisnicima da obavljaju zadatke bez mijenjanja aplikacija. Circle to Search sada će pomoći učenicima u izradi domaćih zadataka tako što će ponuditi rješenja temeljem matematičkih zadataka.

Gemini Nano, jezički model karakteriziran visokom multimodalnošću, također će biti integriran u Android. Tokom telefonskih poziva, Gemini Nano će upozoriti na prevaru i pomoći u očuvanju sigurnosti informacija korisnika. Kroz TalkBack funkciju, pomoći će slijepim osobama da dobiju detaljnije opise slika.

Google nije zaboravio na aplikaciju Fotografije. Nova funkcija pod nazivom Ask Photos trebala bi biti dostupna korisnicima u narednim mjesecima, omogućavajući im pronalazak slika postavljanjem pitanja, bez potrebe za pregledanjem galerije.

Umjetna inteligencija će također podsjećati na stvari koje korisnicima možda izlaze iz pamćenja, kao što su detalji o restoranima ili dekoracije na proslavama. Zaštita podataka je prioritet, te se naglašava da podaci neće biti korišteni u reklamne svrhe niti će ih zaposlenici kompanije pregledavati, osim u slučaju zloupotrebe.

Projekt Astra predstavlja Googleov odgovor na nove AI asistente koji će razumjeti svijet oko nas. Projekt je sposoban za interakciju s okolinom i prihvaćanje informacija kako bi razumio kontekst. Neki dijelovi Projekta bit će dostupni u Google proizvodima vremenom.

Na konferenciji, Google je predstavio svoj AI video generator pod nazivom Veil, koji će biti konkurentan modelu Sora iz kompanije OpenAI.

Googleov Veil može kreirati Full HD video zapise s različitim filmskim tehnikama i omogućava uređivanje video sadržaja. Kompanija prikuplja povratne informacije od kreatora, a planira uvođenje na YouTube Shorts platformu.

Napisao: Marijan Živković

Objava Google I/O 2024: AI ulazi u sve pore Googlea prvi put se pojavila na PC CHIP-u.

Izvor: ( pcchip.hr / hjpc.ba )

Izvor: ( hjpc.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima