Dvoje znanstvenika iz međunarodnog tima znanstvenika uspjelo je stvoriti gel za mamurluk. Ovaj gel protiv mamurluka napravljen je od mliječnih proteina i nanočestica zlata…
može se pokazati kao najbolji lijek za Mamurluk – sprječavajući čak i strašne posljedice alkohola.
Dok su još u ranoj fazi razvoja, početni testovi na miševima sugeriraju obećavajuću strategiju za učinkovitu detoksikaciju alkohola, kažu znanstvenici.
Sa zlatnim točkastim gelom, znanstvenik za materijale ETH Zurich Raffaele Mezzenga i znanstvenik za hranu Jiaqi Su, zajedno s međunarodnim timom istraživača, uspjeli su smanjiti razinu alkohola u krvi pijanih miševa za 40 posto u 30 minuta.
„Gel pomiče razgradnju alkohola iz jetre u probavni trakt. Za razliku od metabolizma alkohola u jetri, štetni acetaldehid se ne proizvodi kao međuprodukt”, objašnjava Mezenga.
Acetaldehid je krivac iza mnogih simptoma mamurluka, uključujući mučninu, glavobolju, suha usta, niži krvni tlak, brži rad srca, višu temperaturu kože i crvenilo.
Ekipa je to pokazala njihov gel može katalizirati razgradnju alkohola u crijevima u manje otrovnu octenu kiselinu umjesto acetaldehida.
U roku od 30 minuta od konzumiranja alkohola, pijani miševi kojima je dat gel primijetili su smanjenje razine alkohola u krvi za 40 posto i više od 50 posto u roku od 5 sati.
Nadalje, miševi koji su svakodnevno dobivali gel zajedno s alkoholom izgubili su manje na težini i imali bolji metabolizam masti u jetri od miševa koji su 10 dana dobivali samo alkohol. To sugerira da je gel ublažio oštećenje nekoliko organa.
– Zdravije je uopće ne piti alkohol – upozorava Mezenga. “Međutim, gel može posebno zanimati osobe koje se ne žele potpuno odreći alkohola, ali ne žele opteretiti svoj organizam i ne traže aktivno djelovanje alkohola.” on je dodao.
Za izradu ovog gela istraživači su koristili sirutku – vodenasti dio mlijeka koji se odvaja od krutog gruša tijekom izrade sira.
Kada se kuha nekoliko sati, sirutka formira dugačke niti koje se mogu potaknuti na geliranje reakcijom sa spojem koji sadrži željezo. Dodavanje nanočestica zlata i malo šećera pomaže gelu da olakša niz enzimskih reakcija kako bi se ‘razoružao’ alkohol, izvještava Science Alert.
Naravno, gelovima je potrebno dulje vrijeme za probavu u crijevima, a nanočestice zlata također produljuju vrijeme probave. To komponentama gela daje vremena da pretvore štetni alkohol u manje otrovnu octenu kiselinu, koju naše tijelo može dalje razgraditi u vodu i ugljični dioksid.
Ali djeluje samo dok je alkohol još u probavnom traktu. Kada uđe u krvotok, toksični učinci alkohola su izvan dosega gela.
Ima još puno posla prije nego što se gel može smatrati sigurnim za ispitivanja na ljudima, ali postoji nada da se gel može uzimati prije ili tijekom konzumiranja alkohola kako bi se spriječili njegovi štetni učinci.
Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Nature Nanotechnology.
izvor: Zanimobostidana.com