back to top

10 stvari u životu koje bi uvijek trebalo zadržati samo za sebe

spot_img

Tanka je linija između dijeljenja i pretjeranog dijeljenja informacija s drugima.

Prema psihologiji, postoje određeni aspekti našeg života koje je najbolje zadržati za sebe. Ne radi se o tome da budemo tajnoviti, već o očuvanju naših ličnih granica.

Previše toga nas ponekad može ostaviti ranjivim ili neshvaćenim. Dakle, važno je znati šta o sebi dijeliti, a šta čuvati.

Autor Lachlan Brown iz Hack Spirita nam donosi 10 stvari koje bi uvijek trebalo da držite za sebe, po mišljenju psihologa.

1) Vaši lični ciljevi

Postavljanje ciljeva je ključni dio naših života. Bilo da se radi o našoj karijeri, odnosima ili ličnom razvoju, svi imamo nešto čemu težimo.

Ali evo jedne psihološke poslastice: zadržavanje svojih ciljeva za sebe zapravo može povećati šanse za njihovo postizanje. Ovo bi moglo izgledati kontraintuitivno, posebno u društvu koje podstiče dijeljenje naših težnji.

Obrazloženje je da kada podijelite svoje ciljeve, pohvale i priznanje koje dobijete mogu prevariti vaš mozak da se osjeća kao da ste ih već ostvarili. To može dovesti do smanjenja motivacije da se ti ciljevi zaista postignu.

Kada sebi postavite veliki cilj, razmislite o tome da ga držite u tajnosti. Ne samo da će spriječiti prerano zadovoljstvo, već će vas i spasiti od potencijalne kritike ili obeshrabrenja od strane okruženja.

Vaši ciljevi su vaši. Oni nijesu za javnu raspravu ili debatu osim ako ih ne odlučite podijeliti i zatražiti konkretan savjet ili mu provjeriti test realnosti.

2) Vaša lična uvjerenja

“Prije nekoliko godina našao sam se u žestokoj debati o politici sa bliskim prijateljem. Oboje smo imali čvrste, suprotstavljene stavove, i niko od nas nije bio voljan da odustane. Rezultat? Naše prijateljstvo je doživelo veliki udarac”, navodi autor.

Ovo iskustvo ga je, kako kaže, naučilo vrijednosti zadržavanja određenih ličnih uvjerenja za sebe. Ne radi se o skrivanju ko ste i kako razmišljate, već o razumijevanju da neke teme mogu izazvati podjele. Politika, religija, određena društvena pitanja – sve su to oblasti u kojima… Pročitaj više

Izvor: ( investitor.me / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima