back to top

24H2 ažuriranje će biti prvo koje neće dozvoliti da se zaobiđu hardverski zahtjevi

spot_img

Imamo nove vijesti vezane za Microsoftovu novu 24H2 ažuriranje i možemo reći da nisu baš obećavajući.

Zvanične potvrde još nema, ali postoje dvije važne stvari. Prvi je da ažuriranje 24H2 postaje dostupno već u aprilu, ali većina korisnika će ga preuzeti tek krajem ove godine. Druga vijest se odnosi na hardverske zahtjeve za njegovo preuzimanje i po svemu sudeći doći će do dodatnog uklanjanja uređaja sa kompatibilne liste.

win11-24h2

24H2 uskoro dostupan, ali nije sve tako jednostavno

Novo 24H2 ažuriranje za Windows 11 je pri kraju i pojavile su se informacije da će uskoro doći u završnu fazu razvoja.

Zac Bowdenkoji je poznat kao pratilac najnovijih vesti iz Microsofta, objavio je zanimljive informacije na svom X profilu.

Windows 11, verzija 24H2, ulazi u tzv RTM (puštanje u proizvodnju) faza u kojoj se prosljeđuje proizvođačima, a prva preuzimanja za Arm hardver počeće u junu. Svi ostali korisnici će moći da preuzmu ažuriranje 24H2 tokom septembra i oktobra.

 

To znači da je ažuriranje 24H2 spremno za izdavanje proizvođačima računara kako bi mogli raditi na instalaciji na svoje uređaje. Drugim riječima, ažuriranje 24H2 je praktično završeno u ovom trenutku, a završno testiranje i promjene će početi da se implementiraju od aprila. Onaj dio Bowdenove objave gdje je fraza “ge_release” odnosi se na germanijumnova platforma na kojoj je bazirana verzija Windows 11 24H2, koja će omogućiti bolju sigurnost sistema i općenito bolje performanse.

 

Većina korisnika će čekati

Dio koji nas najviše zanima je kada će većina redovnih korisnika dobiti novo ažuriranje 24H2.

Ranije smo spomenuli da će prvo izdanje ažuriranja biti u junu, ali se ono odnosi samo na Arm hardver, odnosno laptope koji trenutno imaju Snapdragon X Elite čips (ili njihove druge varijante). Ovo su samo poslovni modeli, tako da redovni korisnici nisu uključeni u taj ciklus preuzimanja. Microsoft će do sredine godine definitivno ograničiti platformu Germanium, pa vjerujemo da će običnim korisnicima biti dostupna tek od kraja avgusta. To znači da većina korisnika Windows 11 neće moći preuzeti svoje ažuriranje 24H2 do septembra ili oktobra.

 

Forsiranje nadogradnje hardvera

Druga vijest koja je definitivno, možemo slobodno reći, razočarala mnoge korisnike Microsofta odnosi se na novi hardverski zahtjev koji će vjerovatno otpisati dio starijih uređaja.

Poznato je kao novo 24H2 ažuriranje ima fokus na AI funkcionalnosti, a takav zahtjev će imati negativan utjecaj na neke uređaje koji već pokreću Windows 11.

Čini se da će Microsoft predstaviti nove hardverske zahtjeve za 24H2 verziju Windowsa 11, a prava vijest je da će spriječiti dizanje onih uređaja koji nemaju potrebne specifikacije.

Ono što je zaista najveći problem je to što se novi hardverski zahtjevi ne mogu zaobići kao u ranijim verzijama Windowsa 11.

 

Bez POPCNT podrške nema Windows 11

Hardverski zahtjevi o kojima govorimo odnose se na procesore. Ako vaš procesor ne podržava za POPCNT, Windows 11 verzija 24H2 se neće pokrenuti. Ovo je dio arhitekture procesora zasnovanog na SSE 4.2 uputstvo koje je obavezno za verziju 24H2.

Testiranje je pokazalo da stariji procesori koji nemaju navedene specifikacije ne mogu raditi Canary build 25905 koji je vezan za 24H2 verziju Windowsa 11, a što je još gore je činjenica da ni nakon pokušaja zaobilaženja specifikacija korisnici nisu imali uspjeha. Pokretanje Windows 11 24H2 verzije je potpuno izostalo.

 

Promjena utiče na starije Intel i AMD procesore

Možemo biti konkretni – izostanak POPCNT-a se odnosi na starije modele Intel i AMD procesora.

Intel je na kraju počeo podržavati gore pomenutu SSE 4.2 instrukciju u svojim procesorima u 2008. AMD je počeo podržavati isto nešto kasnije, krajem 2011. Stariji procesori bez specificiranih specifikacija prodavani su neko vrijeme.

Build 25905 Windows 11 je bio posljednje ažuriranje koje se moglo pokrenuti na starijim procesorima koje smo opisali. Istovremeno, korisnici su imali mogućnost da zaobiđu druge hardverske zahtjeve kako bi im omogućili da instaliraju Windows 11.

Sa dolaskom 24H2 verzije Windows 11, to više neće biti moguće. Jednostavno neće biti rješenja i stariji uređaji će morati ostati uključeni 23H2 verzija.

Ako sve ove vijesti potvrdi Microsoft, prvi put u istoriji doći ćemo u situaciju da će kompatibilni uređaji ostati na mjestu bez ikakvih opcija. Novo ažuriranje 24H2 neće se moći preuzeti i instalirati, ostavljajući korisnike da se pitaju šta da rade.

 

23H2 ažuriranje će doći do kraja

Podrška za Windows 11, verzija 23H2, će se nastaviti do 2025. Ono što je specifično jeste da iste godine dolazi do prestanka podrške za Windows 10.

Korisnici Windowsa 10 moći će da plate pretplatu putem koje će dobiti produženu sigurnosnu podršku u naredne tri godine.

Korisnici Windows 11 koji imaju POPCNT i SSE 4.2 ne moraju da brinu. S druge strane, korisnici Windowsa 11 čiji procesori nemaju ove specifikacije mogli bi se naći u ćorsokaku gdje moraju birati između dvije opcije – trajno ostati na 23H2 verziji Windowsa 11 ili kupiti novi računar.

 

Kako da znam da li imam POPCNT i SSE 4.2?

Najlakši način da provjerite jeste li POPCNT i SSE 4.2 je korištenje besplatne aplikacije pod nazivom CPU-Z. Možete ga preuzeti na sljedećem linkovi.

Pošto je POPCNT dio procesorske arhitekture koja ima SSE 4.2 instrukciju, morat ćete obratiti pažnju na to.

Nakon preuzimanja CPU-Z aplikacije, otvorite je i idite na “CPUtab. Sada je potrebno provjeriti status “Instrukcije” sekcije. Ako je ispod tog odjeljka navedeno da vaš procesor ima SSE 4.2 ili SSE4A upute, moći ćete preuzeti ažuriranje 24H2 i slobodno koristiti novu verziju Windows 11.

Za ostale koji nemaju navedena uputstva, jedina nada je da će do trenutka kada 24H2 ažuriranje izađe, Microsoft promeniti hardverske zahteve ili obezbediti neki oblik zaobilazno rešenje.

Napisao: Ervin Mičetić

Post 24H2 ažuriranje će biti prvo koje neće dozvoliti zaobilaženje hardverskih zahtjeva koji su se prvi put pojavili na PC CHIP-u.
pcchip.hr


sit.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima