back to top

Android 14 – 6 najboljih novih funkcija

spot_img

Google najavio prvi “preview za programere” Android 14 u februaru 2023. Od tada je OS primio nekoliko razvojni i beta verzija usmjereno na ispravke grešaka i poboljšanje ukupne stabilnosti.

Sadržaj članka (otvori)

Što nas dovodi do toga oktobar 2023, i Android 14 konačno spreman za javno objavljivanje. OS donosi nekoliko promjena u ponašanju i promjene orijentirane na privatnost korisnika kako bi pružio bolje korisničko iskustvo.

U nastavku teksta donosimo šest najboljih novih funkcija Androida 14, za koje se nadamo da ćete uskoro imati na svom mobilnom telefonu.

1) Prilagođavanje zaključanog ekrana

android 14 - 6 najboljih novih funkcija

Jedna od najznačajnijih promjena koje korisnici mogu vidjeti u Androidu 14 je mogućnost prilagođavanja zaključanog ekrana. Možete prilagoditi stil sata, prečica, font i pozadinu da mu daju novi izgled.

Tako da možete koristiti svoje omiljeni emotikoni kao pozadinu početnog ekrana telefona, dok će zaključani ekran koristiti drugu sliku. Dostupni su mnogi stilovi satova, a možete koristiti drugu boju i veličinu za sat.

Čini se da prilagođavanje zaključanog ekrana za Android 14 inspirisan iOS 16. I dok je Googleova implementacija dobra, nije ni blizu onome što jeste Apple ponude  iPhonea i iPada. Ipak ne možete postaviti vidžete na zaključani ekran vašeg Pixela, iako bi se to moglo promijeniti u budućem Android izdanju.

Osim toga, Google bi trebao dodati opciju “namiješanja fotografija” sličnu zaključanom ekranu iOS-a.

2) “Flash” obavještenja

Odlična nova funkcija pristupačnosti u Androidu 14 je podrška za obaveštenje svetlosnim signalom. Ako imate problema s prepoznavanjem kada vam telefon zvoni, možete postaviti svjetlosna upozorenja da vas vizuelna pomoć.

Samo idi na Postavke > Pristupačnost > Flash obavještenja, i naći ćete opciju da svjetlo kamere ili ekran bljeska svaki put kada stigne novo obavještenje ili se oglasi alarm.

android 14
Android 14 – 6 najboljih novih funkcija

3) Automatska potvrda PIN-a

Prilikom postavljanja novog uređaja koji koristi Android 14, OS će vas aktivno tražiti da ga postavite 6-cifreni PIN. Ovo je već bilo moguće na Androidu 13 – tek sada OS naglašava da ga koristite najsigurnije Opciju.

Osim toga, kada unesete ispravan PIN, vaš telefon će to učiniti otključati automatski. Nećete morati pritisnuti tipku Enter da potvrdite svoju radnju. Imajte na umu da je automatska potvrda PIN-a dostupna samo kada koristite PIN sa šest ili više cifara.

4) Integracija Health Connect-a

Android 14 imati ugrađena podrška za Health Connect, koji omogućava lako dijeljenje vaših ‘fitness’ podaci kroz različite aplikacije. Djeluje kao centralna skladišna lokacija za sve vaše zdravstveni podaci, uključujući broj otkucaja srca, preduzete korake, potrošene kalorije itd.

Aplikacije “treće strane”. mogu pitaj ove datoteke iz Health Connect-a, a svim podacima možete upravljati sa centralne lokacije kako biste osigurali da se podaci ne zloupotrebljavaju. Sve što ste prikupili zdravstveni podaci su sigurno šifrirani na vašem telefonu.

Health Connect je već bio dostupan kao samostalna aplikacija on Play Store. Ali sa Androidom 14, Google ga integriše direktno u OS. Health Connect možete pronaći pod Postavke > Privatnost na tvojoj Pixel telefon sa Androidom 14. Na drugim mobilnim telefonima može biti na drugoj lokaciji.

android 14
Android 14 – 6 najboljih novih funkcija

5) Nelinearno skaliranje teksta

Još jedna korisna nova funkcija pristupačnosti u Androidu 14 je ‘nelinearno skaliranje teksta’. Sada možeš skalirajte veličinu fonta do 200 posto ali pošto će doći do skaliranja nelinearni, neće isključiti elemente korisničkog sučelja niti će izgledati čudno. Ova funkcija pristupačnosti bi trebala pomoći ljudima sa problemima sa vidom.

Ako već koristite TalkBack na vašem Android telefonu, nelinearno skaliranje teksta može biti ključna nova karakteristika pristupačnosti.

6) “Action Sheets” u meniju “Share”.

Uz Android 14, Google dozvoljava dodavanje aplikacija trećih strana “akcioni listovi” in originalni meni za deljenje (dijeli meni). Ovo će omogućiti programerima da koriste izvorni meni za dijeljenje OS bez kreiranja vlastite prilagođene implementacije. Dotični listovi radnji će se pojaviti na vrhu menija za dijeljenje.

Budući da je meni za dijeljenje centralni, odnosno sastavni dio Androida, ova promjena će dovesti do značajnih bolje korisničko iskustvo.

Android 14 sadrži mnogo više funkcija

Gore navedena lista ističe samo glavne (i nove) karakteristike Androida 14. Postoji brojne druge promjene što možda nećete odmah primijetiti, ali će vam pomoći u pružanju boljeg korisničkog iskustva.

Ovo uključuje izvornu podršku za 10-bitne Ultra HDR slike prilikom snimanja fotografija, nadograđene ekstenzije kamere za zumiranje unutar senzora i režime slabog osvjetljenja, reprodukcija zvuka “bez gubitaka”. (engl. bez gubitaka) preko USB-a i više.

Ako koristite kompatibilan Pixel telefon, moći ćete uživati ​​u svim novim funkcijama Androida 14. Ali za uređaje koji nisu Pixel, proizvođač vašeg mobilnog telefona može ukloniti neke od funkcija kao dio njihovog sučelja.

Preporuka

hjpc.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima