BEOGRADSKA GIMNAZIJA UVODI NOVA, STROGA PRAVILA OBLAČENJA ZA UČENIKE

spot_img

beogradska gimnazija uvodi nova, stroga pravila oblačenja za učenike

Riječ je o tome koji će komadi odjeće biti zabranjeni tokom boravka u školi.

Uz želje da nova školska godina protekne u dobrom duhu i okonča se sa dobrim ocjenama, uprava Trinaeste beogradske gimnazije svoje učenike je obavijestila o jednoj novosti koje će se morati pridržavati od prvog septembra.

  • Molimo vas da povedete računa o zabranama koje se odnose na oblačenje: zabranjene su kratke pantalone i bermude, trenerke, majice sa bretelama, kapuljače, kratke majice koje otkrivaju stomak i helanke. U slučaju da učenik ili učenica dođu u školu nepristojno odjeveni, bit će opomenuti. Poslije dvije opomene bit će umanjena ocjena iz vladanja – saopćeno je iz ove beogradske gimnazije.

Direktor gimnazije Bojan Vučković kazao je za Nova.rs da „dres kod“ u školi postoji odavno, odnosno da su učenici upoznati sa pravilima oblačenja. Međutim, kada su se učenici vratili u klupe nakon epidemija koornavirusa, dogodila se neobjašnjiva situacija – djeca su dolazila na nastavu u garderobi koju, vjerovatno, nose u kući.

  • Pravila oblačenja postoje u mnogo škola, s tim što se s vremena na vrijeme pojača ta inicijativa da se popravi oblačenje i da se upristoje djeca. Međutim, onda prevlada ta druga strana, pa onda sve u krug, dakle konstantno neko podsjećanje na pravila oblačenja. U našoj školi konkretno, primijetili smo da su poslije korone, djeca masovno počela da dolaze u trenirkama, helankama, znači u nekom potpuno opuštenom izdanju. Njih šezdeset posto je nosilo trenirke – objašnjava direktor.

Izgled učenika u trenirci i patikama kao da je krenuo na trening u teretanu, počeo je da „bode oči“ nastavnicima.

beogradska gimnazija uvodi nova, stroga pravila oblačenja za učenike
BEOGRADSKA GIMNAZIJA UVODI NOVA, STROGA PRAVILA OBLAČENJA ZA UČENIKE
  • Odlučili smo da reagujemo jer ovo nije ni teretana, niti su đaci navijačka grupa. Ovo je škola i u njoj se moramo i ponašati i oblačiti pristojno. Bez obzira što su trenerke danas modni trend, to ipak ni na šta nije ličilo jer, bilo je svakojakih trenirki. Zato smo odlučili da zabranimo dolaženje u školu u trenirkama, ali i djevojčicama da nose helanke dok su na nastavi – kazao je.

Iako su „goli stomaci“ najupadljiviji, ipak takvih učenica nije bilo puno, za divno čudo.

  • Mi stalno vodimo borbu oko toga i pričamo i pričamo, ali toga zaista nije toliko bilo. Međutim, kada već pravimo pravilnik oblačenja, onda smo i to, naravno, stavili. Što se tiče muškaraca, najkritičnije su bermude. Zašto? Zato što su one pitanje tumačenja. Dječaci bermudama zovu sve što je onako malo duže od šortsa odnosno duži šorts. Ali, to uopšte nisu bermude nego su to neke nakaradne pantalone – mišljenja je direktor Vučković.

Direktor naglašava da ovakve navike treba odmah „presjeći“ jer ako se nastave, bit će sve teže iskorijeniti ih. Djeca već sada pokazuju negodovanje, kaže direktor.

  • Ako to pustimo, svaki put biće sve kraće i kraće, i mora negdje neka crta da se povuče. Imamo jako loše reakcije djece. Kažu da smo neokonzervativci, da nismo slobodoumni. Mislim da se slobodoumnost ne ogleda u tome da se dolazi nepristojan u školu. To je nešto drugo, nego oni malo ponižavaju. Narednih dana ćemo imati razgovor oko toga u đačkom parlamentu i nastavničko vijeće je složno u tome u potpunosti. Što se tiče obuće, nismo zapazili da je neko od djece dolazio u papučama, u japankama, na primjer, a ako bi došli, to stvarno ne bi moglo da se toleriše – smatra direktor.

Većina roditelja podržava ovakvu odluku škole, ali ima i onih koji „podižu galamu“. Međutim, bitno je ostati uporan i dosljedan u ovome.

  • Čuvar će na vratima paziti, ali tu smo svi mi zainteresovani jer, neće tako lako moći da prođe dijete koje je oskudno obučeno. Nažalost, ovo je mala lista, a zapravo je u životu mnogo veća – toj listi nema kraja.

„Tu su i dugački nokti od šest centimetara, pa raznorazne poruke na majicama, i kačketi, različite kape… Mnogo ima toga. Mi smo se izborili za ova pravila i nadamo se da će se poštovati. A u slučaju da ne poštuje, učenik će biti jednom opomenut, zatim drugi put i na kraju će dobiti smanjenu ocjenu iz vladanja da ga ne bismo vraćali kući jer je to najgore za njega. Računamo da je dvaput dovoljno da ih podsjetimo da su prekršili meru – zaključuje direktor Vučković.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima