Tajna originalnog bolonjez sosa je u 2 stavke. Prvo, kuva se jako dugo, minimum 3 sata. Drugo, obavezno se dodaje crno vino i mlijeko u njega.Više ne morate u Italiju da biste jeli pravu pastu bolonjeze. Možete je jesti u udobnosti svog doma.
Potrebno je
1 ljubičasti luk
3 štapića celera
3 šargarepe
500 g svinjskog mljevenog mesa
300 g telećeg mljevenog mesa
200 g goveđeg mljevenog mesa
1 l paradajz sosa
400 g pelata
150 g paradajz paste
maslinovo ulje
1 čaša crvenog vina
200 ml mlijeka
1-2 l vode
Priprema
Sipajte u šerpu maslinovo ulje i propžite sjckani ljubičasti luk. Kada malo omekša dodajte sjecaknu šargarepu i celer i pržite još 5 minuta. Zatim sipajte 1/2 čaše vina i ostavite da se krčka dok ne ispari. Dodajte mljeveno mesom, pa posolite i pobiberite. Meso pržite dok ne bude gotovo, a povremeno promiješajte. Potom sipajte još 1/2 čaše crvenog vina. Kada vino ispari dodajte paradajz pastu, sos i pelat. Dobro promiješajte. Krčkajte sat i po vremena, pa dodajte litar vode i promiješajte. Poslije sat vremena dodajte još litar vode. Trik je da kada sos izgleda suvo, dodajete vodu, to će zgusnuti smjesu i omogućiti da mljeveno meso postane mekše. Još pola sata do sat vremena ostavite da se krčka. Za to vrijeme u drugu šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Sipajte kašiku soli i skuvajte špagete. Gotov sos sklonite sa šporeta, pa ostavite da odmori nekih 10 minuta. Sipajte mlijeko u tiganj i kuvajte 5 minuta. Dodajte dve kutlače sosa i promiješajte, pa sipajte tjesteninu i šolju vode u kojoj se kuvala. Mješajte i kuvajte dok ne počne da vri, pa dodajte još jednu kutlaču sosa i ponovo promiješajte.
BONUS VIDEO: