Pite su već vjekovima neodvojivi dio naših trpeza. Danas su ne samo lako pripremljive, već su postale omiljeno jelo među našim ljudima.
Ne postoji jedan “tačan” recept za pitu, jer su mogućnosti za njenom pripremom zaista beskonačne. Domaćice su s vremenom postale vrlo maštovite i stvorile su recepte za svakog. Pita sa jogurtom koju danas pripremamo je veoma jednostavna i trebaće vam samo nešto više od 10 minuta zbog pečenja.
Zato, spremite se da oduševite ukućane jednim divnim doručkom i zavrnite rukave.
Sastojci za pitu sa jogurtom:
pakovanje kora za pitu
3 jajeta
500 ml jogurta
kisela voda
1 dcl ulja ili pola kafene šolje
so
sir po želji
Priprema pite sa jogurtom:
U jednu činiju razbijte jaja i dodajte jogurt, ulje i malo kisele vode, kako biste razrijedili smjesu.
Promiješajte sve to i po želji dodajte sir. Ako pravite pitu sa sirom, predlažemo da koristite malo slaniji i stariji sir.
Zagrijte rernu na 200 stepeni.
Dok se rerna zagrijava, premažite pleh uljem. Možete odmah početi sa ređanjem pite u pleh ili, ako želite, možete je urolati kasnije.
Izdvojite dvije kore i stavite ih jednu preko druge.
Nanesite smjesu, pa ponovno prekrijte sa dvije kore. Ponovite postupak i završite sa dvije kore na vrhu pite.
Ako želite, možete pitu urolati prije nego je stavite u pleh.
Pecite pitu na 200 stepeni oko 15 do 20 minuta. Po potrebi smanjite temperaturu rerne.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )