back to top

ČEKAO GA JE AUTO ZA BIJEG: PRETUČENI NOVINAR IZ BRČKOG IMA 9 ŠAVOVA, ALI TVRDI DA JE SVE ZAPAMTIO

spot_img

čekao ga je auto za bijeg: pretučeni novinar iz brčkog ima 9 šavova, ali tvrdi da je sve zapamtio

Prijetnje, političke pritiske, prijetnje smrću, onlajn nasilje sve to doživljavaju novinari u BiH. No, ponekad ne završi sve na verbalnom nivou nego novinari budu i fizički napadnuti.

Umjesto odmora u svom gradu novinar Mirza Dervišević zadobio je tjelesne povrede. Napadnut je subotu u 22 sata kada je bio sa svojom majkom. Napadač ga je udario s leđa.

– Ja sam se okrenuo i pogledao imao je fantomku žutu udario me još jednom i vidio sam taj željezni bokser i evo možete vidjeti… devet šavova je tu. Ja sam bio razuman jer sam kroz studiranje imao borilačke vještine i trčao sam za njim i postoji jedna sporedna ulica gdje ga je čekao auto za bijeg. Ja sam ga stigao i uputio jedan udarac – prepričava Dervišević.

Napadač uzvraća, a onda Dervišević osjeća slabost, gubi dah. Auto se udaljava. On je potom primljen u Urgentni centar Brčko distrikta. S obzirom na to da je siguran da je napadnut zbog svojih tekstova odbio je da prenoći tu jer je pisao i o imenovanjima u ovoj ustanovi.

– Jedan harmonikaš kako ga mi nazivamo, a što i jeste, je direktor zdravstvene ustanove. I često smo to kritikovali i zbog tog straha nisam imao povjerenja da prenoćim tu – naglasio je.

Na portalu Tajms Dervišević je kritikovao političke elite u ovom gradu. Posljednji tekstovi vezani su za pokušaj smjene aktuelnog gradonačelnika i političke poteze bivšeg gradonačelnika Eseda Kadrića. Iz Vlade traže reakciju.

– Energična reakcija nadležnih institucija na otkrivanju i kažnjavanju odgovornih treba da pokaže da je Brčko distrikt BiH sredina u kojoj postoji nulta tolerancija prema svim aktima nasilja, bez obzira na motiv, a naročito ako je ono povezano sa medijskim izvještavanjem – saopštili su iz Vlade Brčko distrikta.

Iz Policije Brčko distrikta kažu da preduzimaju sve radnje. Dervišević im je do u detalj opisao cijeli događaj.

– Zapamtio sam automobil koji je bio marke pežo sive boje, opisao sam i to policiji. Iskreno, ovako jednostavan slučaj gdje imate… marku vozila i gdje imate boju vozila i u kojem je smjeru otišao, a Brčko distrikt je pokriven video nadzorom – rekao je Dervišević.

Ovaj napad je alarmantan i iz Udruženja BH novinari traže reakciju. Prema podacima u BiH u čak 70% slučajeva iza napada i prijetnji stoje političari, osobe na javnim funkcijama.

Ovaj napad nije izolovan slučaj. Prije mjesec dana u Sarajevu nepoznate osobe provalile su u stan jednog od urednika Žurnala i novinarke ovog medija. Provalnici su odnijeli dva laptopa.

U martu su oštećeni automobili novinara Nikole Morače i urednika portala Buka Aleksandra Trifunovića, nakon čega ih je predsjednik RS optužio da su sami inscenirali napad.

Prema analizama politički pritisci i napadi na novinare i novinarke povećali su se za 40 odsto u prošloj godini u odnosu na 2021. 2023. godina prati taj trend. Rijetki su slučajevi koji dođu do suda, ističu BH novinari. Jedan od rijetkih slučajeva je presuda Nedeljku Dukiću koji je dobio četiri godine zatvora za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića. Napadnuti Mirza Dervišević osim rana na tijelu nosi i traumu koju povećava sumnja da li će napadači biti privedeni pravdi.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima