back to top

ČOKOLADNI KOLAČ SA VIŠNJAMA Prelijte raskošnom glazurom – poslastica za prave hedonsite

spot_img

Sastojci:

Za tijesto:
2 jajeta
200 g šećera
200 ml mlijeka
80 ml ulja
2 kašičice ekstrakta vanile
200 g brašna
1/2 kašičice soli
2 kašičice praška za pecivo
35 g kakaoa
300 g višanja

Za glazuru:
50 g šećera
2 kašike kakaoa
80 ml grčkog jogurta
2 kašike putera
1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:

Pjenasto umutite jaja sa šećerom, pa sipajte mlijeko, ulje i vanilu i nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine. Zatim dodajte prosijano brašno, so, prašak za pecivo i kakao. Lijepo sjedinite. Višnje odmrznite i procedite, pa pospite kašikom brašna. Promiješajte, pa sipajte trećinu smjese u kalup koji ste obložili pek papirom, poređajte višnje, sipajte drugu trećinu smjese, poredajte višnje, pa sipajte treću trećinu smjese. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 60 minuta. Pomiješajte šećer, kakao i jogurt i dobro sjedinite. Kuvajte dok se šećer ne otopi, uz neprestano miješanje, pa dodajte puter i vanilu. Lagano promiješajte i kuvajte dok se puter ne istopi. Prelijte preko kolača, pa pospite čokoladnim mrvicama.

BONUS VIDEO:

 

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima