Sastojci:
- 240 g putera
- 240 ml vode
- 3 kašike kakao praha
- 470 g višenamjenskog brašna
- 470 g šećera
- ½ kašičice soli
- 120 g krem sira
- 2 velika jajeta
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za glazuru:
- 120 g putera
- 6 kašika mlijeka
- 3 kašike kakao praha
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 470 g šećera u prahu
Recept za čokoladni kolač:
Za čokoladni kolač, prvo ugrijte rernu na 175 stepeni C. Zatim podmažite i pospite brašnom kalup za kolače. U šerpi na srednjoj vatri pomiješajte puter, vodu i kakao prah. Kuvajte dok se puter ne otopi i smjesa ne proključa. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer i so. U drugoj posudi pomiješajte krem sir, jaja, sodu bikarbonu i ekstrakt vanile. Dodajte otopljeni puter u smjesu sa brašnom, zatim dodajte smjesu sa krem sirom i jajima. Dobro umutite dok se sve sjedini. Smjesu ulijte u pripremljeni kalup za kolač i pecite u zagrijanoj rerni oko 20 minuta, ili dok čačkalica ne bude čista. Izvadite kolač iz rerne i ostavite da se hladi na rešetci 5 minuta.
Za glazuru, dok se kolač peče, rastopite puter, mlijeko, kakao prah i ekstrakt vanile u šerpi na srednjoj vatri. Miješajte dok se puter ne istopi, zatim umiješajte šećer u prahu. Toplim kolačem premažite pripremljenom glazurom.
BONUS VIDEO:
Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )