back to top

Detaljno objašnjenje tužbe Međunarodnog suda protiv Netanyahua i Sinware

spot_img

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Khana je objasnio optužbe protiv premijera Izraela Benjamina Netanyahua, lidera Hamasa Yahyea Sinwara, ministra odbrane Izraela Yoava Gallanta, kao i visokih lidera Hamasa – Mohameda Diaba Ibrahima al-Masrija i Ismaila Haniyeha.

Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri (Deif) i Ismail Haniyeh

“Na osnovu dokaza prikupljenih u mom uredu, vjerujem da su Yahya Sinwar, Mohammed Diab Ibrahim al-Masri i Ismail Haniyeh odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriji Izraela i Pojasa Gaze od najmanje 7. oktobra 2023. godine:

  • Istrebljenje i ubistvo kao zločin protiv čovječnosti;
  • Uzimanje talaca kao ratni zločin;
  • Silovanje i seksualno nasilje kao zločin protiv čovječnosti;
  • Mučenje, nehumana djela, okrutno postupanje i povreda ličnog dostojanstva kao ratni zločini u kontekstu zarobljeništva.

Tvrdimo da su ovi zločini počinjeni u okviru oružanog sukoba između Izraela i Palestine. Tvrdimo da su bili dio sistematskog napada na civilno stanovništvo Izraela od strane Hamasa i drugih naoružanih grupa”, saopćio je Khan.

Khan tvrdi da su Sinwar, Deif i Haniyeh krivično odgovorni za smrt stotina izraelskih civila, uzimanje talaca i druge zločine počinjene tokom napada. Oni se terete kao saizvršioci i nadređeni u skladu sa Rimskim statutom.

U svom podnesku, Khan izražava zahvalnost preživjelima i porodicama žrtava napada, poziva na oslobađanje talaca i ističe važnost pravde i odgovornosti za počinjene zločine.

Izvor: ( pressmediabih.com / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima