back to top

DNEVNIK TVSA: Prof. dr. Hajrija Maksić imenovana za v.d. generalnog direktora KCUS-a od strane Privremenog Upravnog odbora

spot_img

U nastavku sage oko izbora direktora KCUS-a u punom mandatu, donesena je odluka da prof. dr. Hajrija Maksić zamijeni dr. Alena Pilava na poziciji vršitelja dužnosti direktora ove ustanove.

Danas je održana sjednica privremenog upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, na kojoj je odlučeno da će nova vršiteljica dužnosti direktora KCUS-a biti Hajrija Maksić. Ona će naslijediti dr. Alena Pilava, koji je obavljao ovu funkciju posljednjih 6 mjeseci.

Šutković je izjavio da, iako je Pilav imao dobre inicijative, novoj direktorici treba dati podršku i vrijeme da nastavi započeto. Trenutno je u toku konkursna procedura za izbor novog generalnog direktora, ali zbog tehničkih grešaka postoji mogućnost da se konkurs poništi i da se otvori novi.

Upravni odbor se nada da će pitanje imenovanja generalnog direktora biti riješeno u naredna tri mjeseca, a zakon predviđa da v.d. direktor može obavljati funkciju 6 mjeseci. Ukoliko se ne postigne saglasnost u roku, postoji mogućnost produženja mandata na šest mjeseci, ali član Upravnog odbora Stevanović poručuje da neće učestvovati u eventualnoj trakavici.

Stevanović i Šutković ističu da je važno da se sve obavi po zakonu i procedurama, te da se izabere kandidat koji ispunjava sve uvjete. Nadaju se da će se konkurs ponoviti kako bi se izbjegle proceduralne greške iz prošlosti.

Jučer je zasjedao Upravni odbor na sjednici koju su prekinuli, a danas je nastavljena uz prisustvo predstavnika vlade FBiH. Premijer Nikšić i Dino Konaković su uputili apel odboru da obavezno poštuju zakonske procedure i strpljivo rade na izboru odgovarajućeg kandidata za mjesto generalnog direktora KCUS-a.

Sve u svemu, izbor novog generalnog direktora KCUS-a će vjerovatno potrajati naredna 3 mjeseca, sa mogućnošću produženja na 6 mjeseci, a najvjerovatnije je da će se konkurs ponoviti kako bi se izbjegle eventualne greške u proceduri.

Izvor: ( www.tvsa.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima