back to top

DOČEKAJTE SRPSKU NOVU GODINU KAKO PRAVI PRAVOSLAVAC Recept za tradicionalne krofne u koje se danas stavlja zlatnik

spot_img

A budžet u srpskim kućama je već prilično istanjen. Tako je bilo i nekada, pa je bilo pitanje šta da domaćica pripremi, da to bude svečano a da se ne potroši mnogo novca, i da prija u zimsko vrijeme.

Izabrano je da se za doček srpske Nove godine jedu srpske krofne. I one su ta, pomalo već zaboravljena tradicija za doček novog ljeta po julijanskom kalendaru.

Prvog dana nove godine po ovom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, poznat i kao Mali Božić. Za ovaj dan domaćice tradicionalno spremaju vasilicu, obredni kolač Malog Božića.

Za sam doček u gradskoj sredini su se, u ponoć, služile krofne, a u jednu od njih domaćica bi stavljala zlatnik. Vjerovalo se da će onaj ko pronađe zlatnik imati uspješnu godinu.

Ukoliko je situacija to dopuštala, služen je i šampanjac, i to je uz krofne odlična kombinacija, a tradicionalno su ljudi pili kuvano vino i kuvanu rakiju.

Vrijeme pripreme:

60 minuta

Sastojci:

500 g brašna

50 g margarina

2 žumanca i 1 cijelo jaje

50 g kristal šećera

100 g prah šećera

oko 4 dl mlijeka

20 g kvasca

1-2 kesice vanilin šećera

malo soli

Priprema:

1. U sud za miješenje stavite brašno, dodati jaje i žumanca, kristal šećer, malo soli, rastopljen margarin, narendanu limunovu koru i prethodno nadošli kvasac.

2. Miješajte varjačom ili mikserom sa dodatkom za tijesto dok tijesto ne počne da se odvaja od varjače i suda, odnosno dok ne počnu da se pojavljuju mehurići u tijestu. Zatim pokrijte sud krpom i ostaviti tijesto da naraste.

3. Izručite nadošlo tijesto na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano oklagijom razvucite testo debljine prsta i čašom vadite krofne. Ostavite ih još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrijanom ulju, prvo poklopljene, a drugu stranu otklopljene.

4. Uvaljajte ih u prah šećer pomiješan s vanil šećerom.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima