back to top

Fokus drugog dana 13. Sarajevo Business Foruma: Izgradnja željeznica i digitalizacija

spot_img

Drugog dana Sarajevo Business Foruma započelo je uvodnim izlaganjem ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte. Forto je istakao da su željeznička infrastruktura i povezanost od ključnog značaja za održivu budućnost, te da su inicijative i projekti unapređenja sektora željezničkog transporta u BiH prioritetni.

Forto je naglasio da nakon završetka investicija u autoceste, fokus treba biti na željeznicama koje imaju potencijal transformirati ekonomiju BiH. Svetlana Vukanović iz Svjetske banke je istakla važnost povezanosti u regiji, posebno kroz željeznički transport.

Stefano Ellero iz Delegacije EU u BiH je naglasio da postoji velika ponuda za investicije u zapadnom Balkanu, ali je potrebna politička volja i angažman. Matej Zakonjšek iz Transportne zajednice je istakao potrebu za reformom i modernizacijom željezničke infrastrukture.

U panelu o digitalnoj transformaciji, Forto je istakao potrebu konkretne koristi za građane i firme od digitalizacije. Amel Kovačević iz BH Telecoma je istakao ulogu kompanije u procesu digitalne transformacije, dok je Aida Kamišalić Latifić iz Slovenije naglasila važnost ulaganja u edukaciju za korištenje digitalnih usluga.

Zaključeno je da je digitalna transformacija ključna za ekonomski rast BiH, te su potrebni konkretni koraci i strateška ulaganja. Na završetku Foruma, planiran je panel o perspektivama razvoja turizma u BiH u saradnji sa USAID Projektom razvoja održivog turizma.

Izvor: ( www.tvsa.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima