back to top

(FOTO) “Psi upozoravali na kobne noći dok se nešto približavalo stadu” – Medvjed rastrgao ovce u nekoliko domaćinstava, prizori ledili krv u žilama

spot_img

(foto) "psi upozoravali na kobne noći dok se nešto približavalo stadu" - medvjed rastrgao ovce u nekoliko domaćinstava, prizori ledili krv u žilama

Na tromeđi između Krupnja, Ljubovije i Osečine, u selima na planini Rožanj, medvjed je rastrgao ovce u nekoliko domaćinstava.

Da je riječ o najvećoj zvijeri, potvrdile su kamere koje su postavili lovci i veterinari. Kako je riječ o zaštićenoj vrsti, mještanima se preporučuje da obezbijede svoja stada.

Tog jutra kada je zatekao stravičan prizor u svojoj štali, Zlatomir Gligorić nije mogao ni da pretpostavi šta je rastrglo njegove ovce.

Život na Rožnju umije biti surov, jer ovdje vukove viđaju i ljeti i zimi, ali ovo je bilo strašnije od slika koje je gledao kad vuk rastrgne nemoćne životinje.

foto: mirjana čvorić gubeljić/ringier
FOTO: MIRJANA ČVORIĆ GUBELJIĆ/RINGIER

– On došao ovdje i sve mi ovo porušio. Na ovaj ulaz je ušao, a tamo je razvalio ona vrata. Prvo je ova vrata odvalio, onda je ušao unutra i sve ovce su tada iskočile. Ovde su ujutru tri leša bila – priča Zlatomir.

Na vukove su ovde navikli, pa se dešavalo da upadaju u torove i dave ovce, ali ove povrede su ukazivale na drugu životinju.

– Kada sam došao, jedna ovca je bila živa, ali nije vrijedelo, poslije 10-ak 15 minuta i ona je preminula. A ona četvrta, nju smo liječili, ali nije mogla da ostane. Ljudi kažu, bira najveću, i tako je bilo, najveće ovce, samo što se nisu ojagnjile je pojeo – priča vidno potresen.

Štala je baš blizu kuće, a kobne noći psi su upozoravali da se nešto približava stadu.

Zlatomir se zaledio od straha kada je vidio kolika je zvijer

– Džukele su zavijale i ja sam nekoliko puta ustajao sa baterijom i gledao svuda okolo, ali nigdje ništa nije bilo. Samo što sam ja malo prilegao, od tri do pola četiri, to je vrijeme je moralo da bude, on se ušunjao – priseća se Zlatomir.

foto: mirjana čvorić gubeljić/ringier
FOTO: MIRJANA ČVORIĆ GUBELJIĆ/RINGIER

Međutim, kada je vidio ogromne tragove koji vode do štale, zaledio se od straha.

– Evo vidiš, ova stopa, pa ova, još se poznaju. Ovo su njegovi tragovi. Kad sam to vidio, nije mi bilo jasno šta je to došlo do kuće, šta je poklalo ovce. Vukovi nemaju ovako velike šape – pokazuje nesrećni čovek.

Da je u pitanju medvjed, Zlatomir se uvjerio poslije četiri dana.

– Kako se ovde nešto pojavi, na ovaj vikendici svjetla se automatski pale i kako je se on ušao, ona su se upalila. Ja sam bio ovdje i kad sam se okrenuo, tada sam ga vidio. E, tad sam se baš uplašio – opisuje Zlatomir noć kada je ugledao ogromnu zvjer ispred sebe.

Životinje caruju ovim dijelom Srbije. Sa mnogima, poput vukova, mještani su imali bliske susrete. A šta se još skriva u dubokim šumama Rožnja na visini preko 900 metara nadmorske visine mogu da pretpostave samo dobri poznavaoci planine koji su tragove medvjeda već viđali. Sada su to potvrdile kamere koje je postavilo lovačko udruženje i veterinari.

Kreće se skoro svako veče ovim putem

– On je već tu faktički svoju stazu utabao. Kreće se skoro svako veče ovim putem, i tako stiže do kuća gdje su stada. Dole u šumi mu je brlog – objašnjava veterinar Igor Rabat.

Jednom od tih noći pričinio je štetu u dva domaćinstva u ovom kraju.

foto: mirjana čvorić gubeljić/ringier
FOTO: MIRJANA ČVORIĆ GUBELJIĆ/RINGIER

– Kod jednog od mještana štala je ograđena i tu ovcu je bukvalno prenio preko ograde a u šumi je pojeo pola ovce. To je taj prvi dan kada je bio napad. Mještani su čuli lomljavu vrata. Taj dečko, koji je bio sam u kolibi, sve je čuo. Sreća je što je medvjed ušao u štalu, a ne u kolibu – priča veterinar.

foto: mirjana čvorić gubeljić/ringier
FOTO: MIRJANA ČVORIĆ GUBELJIĆ/RINGIER

Koliko medvjeda se nalazi u šumama Sokolskih planina niko pouzdano ne zna. Snimak koji su načinile kamere, kako tvrde, ukazuje da je riječ o novom masivnijem medvjedu, što je unijelo dodatni strah od mještana.

Medvjed je u Srbiji zaštićena vrsta i lov na njih je zabranjen. Važe za opasne životinje, ali oni se, u stvari, plaše ljudi. A baš do njih je kako će zaštiti svoja stada, piše Blic.

Izvor: ( pressmediabih.com / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima