back to top

Gradonačelnik New Yorka o ezanu: Muslimani neće živjeti u sjeni američkog sna

spot_img

Muslimanski ezan odzvanjat će slobodnije u New Yorku u skladu sa smjernicama koje je objavio gradonačelnik Eric Adams, za koje je kazao da bi trebale podstaći duh inkluzivnosti.

Prema novim pravilima, kaže Adams, džamijama neće biti potrebna posebna dozvola za javno emitovanje islamskog ezana ili ezana petkom, i u zalasku sunca tokom svetog mjeseca ramazana. Petak je tradicionalni islamski sveti dan, a muslimani prekidaju post sa zalaskom sunca tokom ramazana.

Biro za društvene zajednice pri policijskom odjelu sarađivat će s džamijama kako bi prenio nove smjernice i osigurao da uređaji koji se koriste za emitiranje ezana budu podešeni na odgovarajuće nivoe decibela, rekao je Adams.

Kuće za molitve mogu emitovati do deset decibela iznad nivoa ambijentalnog zvuka, saopćeno je iz ureda gradonačelnika.

“Predugo je postojao osjećaj da našim zajednicama nije bilo dopušteno da pojačaju svoje pozive na molitvu. Danas smanjujemo birokratiju i jasno kažemo da džamije i bogomolje mogu slobodno pojačati svoj ezan petkom i tokom ramazana bez potrebne dozvole”, izjavio je Adams.

Skupa s muslimanskim čelnicima na konferenciji za novinare u gradskoj vijećnici, Adams je kazao da njujorški muslimani “neće živjeti u sjeni američkog sna dok sam ja gradonačelnik grada New Yorka”.

Ezan je poznat zvuk u većinski muslimanskim zemljama, ali se rjeđe čuje u Sjedinjenim Državama.

“Zvuk ezana nije samo ezan; to je poziv na jedinstvo, razmišljanje i zajedništvo”, navodi u saopćenju Afaf Nasher, izvršni direktor njujorškog ogranka Vijeća za američko-islamske odnose.

“Vjerujemo da će ova akcija doprinijeti boljem razumijevanju i uvažavanju vrijednosti i tradicije muslimanske zajednice”, kazao je.

Somaia Ferozi, direktorica Idealne islamske škole u Queensu, rekla je da nova pravila New Yorka šalju pozitivnu poruku njenim učenicima.

“Naša djeca se podsjete ko su kada čuju ezan. Slušajući taj odjek u kvartu New Yorka, učinit će da se osjećaju dijelom zajednice koja ih priznaje”, kazala je Ferozi, koja je prisustvovala Adamsovoj konferenciji za novinare.

Adams, demokrata, ima bliske odnose s vjerskim vođama iz različitih tradicija i promovirao je ulogu religije u javnom životu.

Ponekad je uzbunio građanske libertarijance, govoreći da ne vjeruje u odvajanje crkve od države.

“Država je tijelo. Crkva je srce. Ako izvadiš srce iz tijela, tijelo umire”, kazao je Adams na međuvjerskom doručku u ovoj godini.

Portparol gradonačelnika rekao je tada da je Adams samo mislio na to da vjera vodi njegove postupke, prenosi AP.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima