back to top

HOĆE LI UČENIK KRIVIČNO ODGOVARATI: PROŠLO JE 3 MJESECA OD RANJAVANJA NASTAVNIKA U LUKAVCU, A NADLEŽNI ŠUTE

spot_img

hoće li učenik krivično odgovarati: prošlo je 3 mjeseca od ranjavanja nastavnika u lukavcu, a nadležni šute

Prema mišljenju pravnika, zakon je u ovom slučaju jasan. Dječak je mlađi od 14 godina i on ne može krivično odgovarati, a jedino što se može preduzeti je da se on smjesti u odgovarajuću ustanovu, kao što je bio slučaj sa učenikom iz Srbije.

Podsjetimo, sredinom juna u osnovnoj školi u Lukavcu učenik je donio pištolj i teško ranio nastavnika.

Poznati banjalučki advokat Bojan Mikanović za Srpskainfo prokomentarisao je šta se u ovom slučaju može, a šta ne može preduzeti protiv ovog dječaka.

– Prema važećem Krivičnom zakoniku Republike Srpske, krivično zakonodavstvo se ne primjenjuje prema licu koje u vrijeme kada je djelo izvršeno nije navršio 14 godina.  Dakle, prema zakonodavstvu Republike Srpske ne postoji ni hipotetička mogućnost da osoba koja je izvršila krivično djelo, pa čak i najteža krivična djela protiv života, bude krivično procesuirana, jer zakonom nije propisan nijedan postupak, niti bilo kakva procedura kada dođe do ovakvog djela i učinioca – ističe Mikanović.

On pojašnjava  da je ovakva situacija izostavljena u Krivičnom zakoniku Srpske.

Kaže da se, analizirajući važeći pozitivno-pravni okvir u Republici Srpskoj, može zaključiti da postoji mogućnost da se učinioci „procesuiraju“ odnosno da je zakonodavac, može se reći, nespretno obuhvatio i ovu situaciju važećim zakonskim okvirom.

– Naime, Zakonom o vanparničnom postupku predviđena je mogućnost zadržavanja duševno bolesnog lica u zdravstvenoj ustanovi. Postavlja se logično pitanje da li je svaki eventualni učinilac krivičnog djela koji je mlađi od 14 godina u vrijeme izvršenja krivičnog djela zaista duševno bolestan. Odgovor na ovo pitanje je vrlo kompleksan i treba uzeti u obzir veliki broj okolnosti u kojima se nalazi učinilac krivičnog djela, kao i angažovanje stručnjaka iz različitih sfera psihičkog i fizičkog stanja te osobe, kao i karakter i težinu samo učinjenog krivičnog djela – smatra banjalučki advokat.

hoće li učenik krivično odgovarati: prošlo je 3 mjeseca od ranjavanja nastavnika u lukavcu, a nadležni šute
HOĆE LI UČENIK KRIVIČNO ODGOVARATI: PROŠLO JE 3 MJESECA OD RANJAVANJA NASTAVNIKA U LUKAVCU, A NADLEŽNI ŠUTE

Nedodirljiv pravosudnim organima

Mikanović dodaje kako je jasno da vanparnični postupak nema za cilj generalnu prevenciju – koja je cilj kažnjavanja u krivičnom postupku. Ovaj zakon ima za cilj samo izmještanje duševno bolesne osobe iz društva.

– Smatram da je bitno ukazati i na činjenicu da konačnu odluku o sudbini učinioca krivičnog djela, čak i ako bi se započeo ovaj vanparnični postupak, praktično donose vještaci, a ne sud, jer od nalaza vještaka u potpunosti zavisi da li će ta osoba biti zadržana u zdravstvenoj ustanovi ili ne – ističe Bojan Mikanović.

On kaže da se iz svega ovoga nameće zaključak da učinilac krivičnog djela koji nije duševno bolestan, a koji je u to vrijeme mlađi od 14 godina, formalno nedodirljiv pravosudnim organima s aspekta krivičnog zakonodavstva!

Najavljivao osvetu

Slučaj u Lukavcu se desio 14. juna ove godine, kada je učenik u školu došao sa pištoljem i iz osvete pucao u nastavnika engleskog jezika Nedima Osmanovića. On je tom prilikom ispalio više hitaca, a nastavnika je pogodio samo jedan.

Tom prilikom Osmanović je zadobio teške povrede i jedno vrijeme je bio životno ugrožen, ali je, na sreću, preživio.

Maloljetnik G.M, koji je pucao, odranije je poznat po neprimjerenom ponašanju, a zbog lošeg vladanja iz navedene škole je prebačen u drugu.

Zbog toga je javno počeo govoriti da priprema osvetu, ali su se na to apsolutno svi oglušili. Nikakve reakcije nije bilo te je svoj naum maloljetnik pretvorio u djelo.

Nakon ovog slučaja Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju, kojima je predviđena kazna do 1.500 KM roditeljima čija se djeca nedolično ponašaju.

– Ovim izmjenama stvaraju se pravne osnove za donošenje i drugih propisa kojima će se regulisati ponašanje učenika tokom školovanja te ponašanje roditelja vezano za saradnju sa školom u cilju prepoznavanja, prevencije i/ili sprečavanja neprihvatljivog asocijalnog ponašanja učenika – naveli su iz Vlade TK.

Slučaj koji je potresao BiH desio se nešto više od mjesec dana poslije masakra u beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar”, kada je K.K. ubio devet vršnjaka i domara. Interesovanje javnosti za slučaj “Lukavac” u početku je bilo ogromno, ali kako je prolazilo vrijeme postalo je gotovo nemoguće da se saznaju detalji o sudbini maloljetnog napadača.

Plašimo se da nadležni smatraju kako problema nema ako se šuti o njemu.

Ocu određen pritvor

Nakon napada na nastavnika policija je pretresla kuću u kojoj živi dječak, te uhapsila njegovog oca. Opštinski sud u Lukavcu potom je odredio  jednomjesečni pritvor ocu dječaka koji je pucao iz vatrenog oružja u nastavnika u Osnovnoj školi “Lukavac Grad”.

On je osumnjičen za krivično djelo zapuštanje ili zlostavljanje djeteta ili maloljetnika i krivično djelo neovlašćeno nabavljanje, držanje i prodaja oružja i bitnih dijelova za oružje.

Pištolj iz kojeg je učenik pucao, kako je istraga utvrdila, pripadao je njegovom preminulom djedu, a dječakov otac ga po proceduri nije predao policiji.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima