HOROR U SRBIJI: HRANITELJ ŠEST GODINA SILOVAO ŠTIĆENICU

spot_img

horor u srbiji: hranitelj šest godina silovao štićenicu

Za taj slučaj šira javnost je saznala 2019. godine, kada je M. V. pohađala treći razred srednje škole i požalila se radnici Centra za socijalni rad, koja je odmah alarmirala policiju.

Tada je otkriveno da je djevojčica živjela horor, a istraga je utvrdila da ju je Mirko M. prvi put seksualno zlostavljao kada je imala samo 11 godina.

Optuženi je pokušao da sklopi sporazum o priznanju krivice i po tom sporazumu je trebalo da bude osuđen na godinu dana kućnog zatvora, što je Osnovni sud u Šidu odbio. Tada je slučaj preuzelo Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici, koje je krajem 2021. godine podiglo optužnicu za krivična djela nedozvoljene polne radnje i silovanje, što je, naposlijetku, dovelo do prvostepene presude na 11 i po godina.

TJERAO JE DA GA DODIRUJE

Djevojčica se obratila radnici Centra za socijalni rad koja se bavi pomaganjem žrtvama seksualnog zlostavljanja kada više nije mogla da trpi sve što joj se dešavalo. Ona se radnici centra povjerila i rekla da ju je staratelj od najranijeg djetinjstva tjerao da ga dodiruje po polnom organu i govorio da “sve dobre djevojčice to rade”, kao i da joj je, kao nagradu, nakon zlostavljanja uvijek kupovao igračku.

Kako su godine prolazile, djevojčica je postajala sve svjesnija užasa u kom živi, a “podmićivanje” igračkama zamijenile su otvorene prijetnje. Hranitelj joj je govorio da “nikada nikom ne smije da kaže šta se dešava u njihova četiri zida”.

Mirko je tražio je od M. V. da ga dodiruje po tijelu, pričajući joj kako će se tako još više zbližiti i postati kao pravi otac i kćerka i kako će je još više voljeti ukoliko bude poslušna i bude radila sve što joj on naredi.

Vremenom je maltretiranje postalo češće, a onda je otišao i korak dalje – počeo je da je dodiruje po cijelom tijelu.

Kako je tada ispričala radnicima Centra za socijalni rad, sve vrijeme je šutjela zbog straha za svoju budućnost i život u neizvjesnosti, bez doma i porodice.

M. V. je smogla snage da prijavi zlostavljanje tek kada je napunila 18 godina. Ona je tada krišom izašla iz kuće i otišla kod drugarice koja joj je pružila podršku da ode u Centar za socijalni rad i ispriča šta se dešavalo iza zatvorenih vrata hranitelja Mirka.

Mirko M. je nakon hapšenja zadržan 48 sati u policiji, a nakon isteka zadržavanja saslušan je kod dežurnog tužioca i pušten da se brani sa slobode. Djevojčica je odmah prebačena u drugu hraniteljsku porodicu, a njemu je obustavljeno rješenje i time mu je zabranjeno da se ikada više bavi hraniteljstvom.

Osumnjičeni hranitelj je, nakon saslušanja u tužilaštvu, priznao da je seksualno zlostavljao štićenicu i potpisao sporazum krivice. Tada mu je određena kazna od godinu dana kućnog pritvora. Ali, zbog reagovanja javnosti, koja je osudila ovu kaznu smatrajući da nije adekvatna, njemu je Osnovni sud u Šidu naposlijetku odbio sporazum o priznanju krivice.

TEŠKO PODNIJELA SUĐENJE

Iako od 18. godine više nije bila u hraniteljstvu Mirka M, svaki susret sa njim je u M. V. budio nelagodu, te su joj suđenja izuzetno teško pala.

– Moja klijentkinja svaki put kada se blizi suđenje osjeća strah, što je i razumljivo jer je godinama, kao dijete bez roditeljskog staranja, bila izložena seksualnom zlostavljanju upravo svog hranitelja. Zbog svega što joj se dogodilo treba joj mnogo snage da nastavi život dalje, ukoliko je to uopšte moguće, a ovako dugački sudski postupci ne idu u prilog tome – rekla je ranije za Telegraf.rs Maja Atanasković, advokat žrtve i dodala da je ovdje riječ o sekundarnoj viktimizaciji žrtve jer sve iznova proživljava.

Psiholozi koji su pratili slučaj u svom izvještaju su naveli da djevojka “teško podnosi suđenja i da zbog svega toga dolazi u stanje depresije”.

“JEDAN OD NAJTEŽIH SLUČAJEVA”

Igor Jurić, iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, a čijoj se Fondaciji “Tijana Jurić” tada žrtva hranitelja obratila za pomoć, rekao je tokom trajanja sudskog procesa za Telegraf.rs, da je ovo jedan od najtežih slučajeva u njihovom radu.

– Ovaj slučaj je, takođe, izuzetno važan za nas jer se radi o hranitelju. On nam, sa jedne strane, ukazuje i na to da treba da preispitamo kako se i na koji način kontroliše rad i odnos prema štićenicima u tim porodicama, a sa druge strane je važan jer baca ljagu na veliki broj hranitelja koji izuzetno profesionalno, časno i sa mnogo ljubavi brinu o povjerenoj djeci – rekao je Jurić uoči jednog od ročišta.

Ovaj slučaj, koji je ušao u završnicu poslije četiri godine čeka svoj krajnji epilog, odnosno pravosnažnost presude, kada će se zasigurno znati da li će Mirko M. iza rešetaka da provede 11 i po godina.

(Telegraf.rs)

The post HOROR U SRBIJI: HRANITELJ ŠEST GODINA SILOVAO ŠTIĆENICU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima