Uživajte u preukusnim slatkim zalogajima koji asociraju na kuću, zimu i porodična druženja za stolom. Ovaj put to upotpunite cimet rolnicama.
Tijesto:
– 130 ml toplog mlakog mlijeka
– 21 g svježeg kvasca (pola kockice)
– 1 kašika šećera, 500 g glatkog brašna
– prstohvat soli
– 1 kašičica praška za pecivo
– 180 g čvrstog jogurta
– 1 veće jaje
Nadjev:
– 100 g omekšalog maslaca
– 120 g smeđeg šećera, 2 kašike cimeta
Preliv:
– 120 g krem sira
– 100 g šećera u prahu
– 50 g omekšalog maslaca
– 1 vanilin šećer
Priprema:
Na samom početku važno je napomenuti da svi sastojci moraju biti sobne temperature.
U mlako mlijeko staviti šećer i kvasac pomiješati i pustiti da se zapjeni, oko 10 minuta.
U veliku zdjelu staviti sve suve sastojke, dodati zapjenjen kvasac, jaje i jogurt te umijesiti tijesto.
Posudu s tijestom prekriti krpom i ostaviti da se diže oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
Dignuto tijesto radi lakšeg valjanja staviti na papir za pečenje i razvaljati u oblik pravugaonika dimenzija cca 50 x 40 cm.
Po tijestu rasporediti smjesu za nadjev koja se sastoji od maslaca, smeđeg šećera i cimeta. Tijesto lagano zarolati u rolnicu.
Oštrim nožem rezati rolnice debljine oko 2,5 cm te svaku složiti u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
Rolnice ne lijepiti jednu uz drugu jer se još prije pečenja moraju dizati minimalno dvadeset minuta.
Staviti peći u prethodno zagrijanu rernu na 175 stepeni oko 20 minuta.
Dok se tijesto peče pripremiti preliv.
Omekšalom maslacu dodati krem sir i šećer u prahu, sve dobro izmiješati da se dobije smjesa.
Tek izvađene rolnice iz rerne premazati pripremljenim prelivom.
Obavezno odmah mazati da se preliv sljubi s tijestom, navodi „Gloria“.
BONUS VIDEO: