back to top

IDEALNO ZA ZIMSKE DANE I JAK IMUNITET Kako napraviti domaći sirup od mandarina?

spot_img

U obilju sočnih mandarina, kad se nađete u situaciji da ne znate što biste s njima, posebno ako imate nekog u kući tko ne voli jesti mandarine, razmislite o pripremi osvježavajućeg sirupa od mandarina.

Ovaj recept ne zahtijeva kuhanje, čime se čuva dobar dio vitamina C.

Sirup može poslužiti kao ukusno piće razmućeno s vodom, ili nerazrijeđen kao dodatak kašicama od žitarica, palačinkama ili kolačima.

Sastojci: 1,5 litara soka od mandarina, 800 grama šećera, 300 mililitara vode, 1 kašika limunske kiseline

Priprema:

Zakuhajte vodu i šećer dok ne prokuha, zatim maknite s vatre i pustite da se hladi dok ne postane mlako.

Iscijedite sok od mandarina (potrebno je otprilike dva i pol do tri kilograma, ovisno o sočnosti mandarina) i dodajte ga ohlađenom sirupu od šećera.

Ostavite smjesu da odstoji nekoliko sati ili preko noći. Zatim je procijedite i ulijte u staklene boce koje se dobro zatvaraju.

Sirup čuvajte u frižideru do dvije sedmice. Višak sirupa možete zamrznuti u manjim porcijama ili u kalupima za led.

Ovaj sirup će očuvati svježinu i okus mandarina, pružajući vam raznovrsne mogućnosti za uživanje u ovom voćnom osvježenju.

BONUS VIDEO:

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima