back to top

JA SAM ENDOKRINOLOG I KAŽEM VAM – NAJLAKŠI NAČIN DA DOBIJETE DIJABETES JE DA JEDETE OVU HRANU

spot_img

Iako genetski faktori mogu uticati na to da budemo podložni dijabetesu, ipak postoje dobre vijesti. Rano uvođenje nekih ključnih promena u ishranu mogu da smanje rizik, ali i razvoj same bolesti.

Endokrinolozi otkrivaju koja hrana je toliko štetna da može da izazove dijabetes:

Rafinisani šećer

-Prekomjerna konzumacija slatke hrane i pića može dovesti do insulinske rezistencije, ključnog faktora u razvoju dijabetesa“, objašnjava dr Marija Tereza ​​Anton, MD, endokrinolog i edukator.

-Ali smanjenje dodanih šećera je jednostavan, ali moćan korak u upravljanju rizikom od dijabetesa”, kaže ona.

Dr Rekha Kumar, MD, endokrinolog i glavni medicinski službenik Found-a se slaže, posebno kada su u pitanju napici zaslađeni šećerom kao što su voćni sok i gazirana pića.

-Oni su bogati kalorijama i šećerom, često fruktozom, što je verzija šećera koja dovodi do insulinske rezistencije“.

-Redovno uživanje u slatkim poslasticama ili hrani sa visokim sadržajem ugljenih hidrata može povećati nivo šećera u krvi, stavljajući povećan stres na insulinski odgovor tijela“, kaže dr Anton, dodajući da je umerenost ključna, kao i da se vodi računa o veličini porcija.

Mjerenje hrane, ispijanje velike čaše vode pre obroka i polagano žvakanje su nekoliko korisnih načina da prestanete sa prejedanjem.

Rafinisani šećer se može naći u svemu, od konzerviranog voća i dezerta na bazi mliječnih proizvoda do upakovanih peciva. Ako imate želju za slatkim uzmite pravo voće koje će napraviti veliku razliku kada je zdravlje u pitanju.

Šećer se nalazi i u prelivima za salatu, sosovima koje koristimo stalno da bismo uljepšali ukus mesa.

-Izbjegavanje namirnica poput bijelog hljeba, slatkih žitarica i pržene hrane može doprinijeti opštem zdravlju i pomoći u upravljanju rizikom od dijabetesa”, tvrdi doktor Anton.

Šta jesti umjesto toga?

ja sam endokrinolog i kažem vam – najlakši način da dobijete dijabetes je da jedete ovu hranu
JA SAM ENDOKRINOLOG I KAŽEM VAM – NAJLAKŠI NAČIN DA DOBIJETE DIJABETES JE DA JEDETE OVU HRANU

Povećajte unos svježeg povrća, vlakana i nemasnih proteina. Uz svaki obrok jedite po činiju svježe sezonske salate.

Šta još da radimo kako bismo smanjili šećer?

-Aktivni mišići bolje obrađuju šećer,” kaže doktor Anton i dodaje da 150 minuta sedmično treba imati aktivan trening i 75 minuta sedmično snažnog treninga.

To može biti: trčanje, planinarenje ili vožnja bicikla.

Ključno za snižavanje šećera u krvi je ishrana i vježbanje, ali i smanjivanje stresnih situacija, kao i aktivan san.

-Hronični stres i nedostatak sna mogu uticati na nivoe hormona i doprinijeti rezistenciji na insulin”, kaže ona “tako da je prihvatanje holističkog pristupa blagostanju od suštinskog značaja za prevenciju dijabetesa i promovisanje ukupne dugovječnosti“.

Suplementi također mogu biti korisni – posebno vitamin D i magnezijum. Iako dr Anton preporučuje da se konsultujete sa svojim ljekarom prije uzimanja novih lijekova ili suplemenata.

JA SAM ENDOKRINOLOG I KAŽEM VAM – NAJLAKŠI NAČIN DA DOBIJETE DIJABETES JE DA JEDETE OVU HRANU first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima