back to top

Jednostavan Kolač od Kakaa sa Glazurom koja se topi u ustima

spot_img

Sastojci:

  • 120 g višenamjenskog brašna
  • 120 g šećera
  • 60 g soli
  • 60 g putera
  • 1 kašičica kakao praha
  • 1 žumance
  • 1 1/2 kašike mlječnice
  • 60 ml vrele vode
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1/4 kašičice vanilinog šećera

Za glazuru:

  • 2 kašike putera
  • 1 1/2 kašika mlijeka
  • 1 kašika kakao praha
  • 130 g šećera u prahu
  • 1/4 kašičice vanilinog šećera

Recept za jednostavni kakao kolač:

Za ovaj kolač pomiješajte brašno, šećer i so u maloj posudi za miješanje. U malom tiganju pomiješajte puter, kakao i vodu. Miješajte dok se puter ne otopi i smjesa ne proključa. Sipajte smjesu preko suvih sastojaka i promiješajte da se sjedini.

Dodajte žumance, mlječnicu, sodu bikarbonu i vanilin šećer. Promiješajte da se sjedini. Sipajte smjesu u podmazan pleh za pečenje. Pecite na 176 stepeni 15 minuta ili dok čačkalica ne bude čista.

Čim kolač izvadite iz rerne napravite glazuru. U malom tiganju pomiješajte puter, mlijeko, kakao prah i šećer u prahu. Miješajte dok se puter ne otopi i sastojci ne sjedine. Pazite da ne proključa. Dodajte vanilin šećer i promiješajte. Dok je kolač još topao prelijte ga vrućom glazurom po površini. Isijecite i uživajte.

BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima