back to top

Journal biljka mjeseca: Bonsai – drvo koje simbolizira smirenje i harmoniju

spot_img

Kada bi Bonsai opisali u tri riječi to bi bile harmonija, mudrost i smirenje. Savršen je za one koji traže balans u životu. Bonsai u doslovnom prijevodu znači stabalce u posudi. Za njegovo oblikovanje i uzgoj je potrebno mnogo više od same hortikulturne vještine, a velik je naglasak na umjetničkim sklonostima samog uzgajivača. Osnovni princip je uzgojiti minijaturno stabalce koje ima sve karakteristike te biljne vrste u “normalnoj” veličini u prirodi.

Journal biljka mjeseca: Bonsai – drvo koje simbolizira smirenje i harmoniju

Naveliko poznata biljka

Njegovo podrijetlo seže u Kinu, čak 200. godina prije nove ere, a u sve ovo vrijeme raširio se po cijelom svijetu. Omiljen je kod onih koji imaju već neko iskustvo u brizi za biljke, ali to ne znači da ćete se s njime mučiti. Koliko mu pažnje pridajete toliko će vam i vratiti. U rasadniku možete kupiti pogodnu biljku i orezivanjem je preoblikovati i nastaviti uzgajati kao Bonsai i to je idealno za početnike. Savršen je za uredske prostorije, ali i za dom.

bonsai-2
Journal biljka mjeseca: Bonsai – drvo koje simbolizira smirenje i harmoniju

Briga za Bonsai

Bonsai zahtjeva malo više pažnje. Zalijevat ćete ga svaki ili svaki drugi dan, ali jako je bitno da vaše drvce ne bude natopljeno vodom jer zbog toga može propasti. Prihrana se radi odmah nakon zalijevanja, otprilike svaka tri tjedna u periodu od proljeća do jeseni. Presađivanje se obavlja svake dvije godine, kod starijih biljki i nešto rjeđe i to u periodu zime – što čini razliku u odnosu na druge biljke. Kao i sa svakom drugom biljkom, Bonsai morate upoznati kako bi znali što mu najviše odgovara. Ako počne jako brzo rasti nemojte ga presađivati jer jedino tako ćete imati i dalje minijaturnu biljku. Bonsai voli svjetlost, pa je idealno iznijeti ga van u toplijim danima, a navečer ako padne temperatura vratiti ga unutra. Pripazite kada kupujete Bonsai koju vrstu kupujete, prema tome ćete znati gdje ga smjestiti. Generalno kao i druge biljke vole vodu, svijetlo i vlažan zrak, a ne vole biti na propuhu i preblizu izvora topline. Kada preko zime listići otpadnu ne brinite – na proljeće će izrasti novi.

Oblikovanje

Bonsai je zapravo drvo koje raste u vašoj okolini ili pak nekim drugim krajevima, a izabran je da ga uzgajate u posudi. Zato je bitno njegovo orezivanje kako rastom ne bi izgubio svoju minijaturnost. Što se tiče oblikovanja tu dolazi u prvi plan vaša umjetnička sloboda. Internet je prepun različitih načina i tehnika kako orezivati svoje drvce, a na vama je da izaberete onaj koji vam se najviše sviđa i koji u konačnici odgovara obliku vašeg stabla. Bonsai je kao kućni ljubimac, ako mu iskazujete ljubav i pravilno se brinete o njemu vratit će vam višestruko, a u vaš dom vratiti sklad i harmoniju.

Foto: Instagram, Pexels

Objava Journal biljka mjeseca: Bonsai – drvo koje simbolizira smirenje i harmoniju prvi put se pojavila na Journal.hr.


www.journal.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima