back to top

KAKO DOKTORI LIJEČE GRIPU?

spot_img

Grip je veoma zarazna respiratorna infekcija uzrokovana virusom gripa.

Simptomi gripa obično traju oko nedelju dana, ali najteži simptomi se javljaju samo dva do tri dana. Možda ćete nastaviti da osjećate umor, slabost i kašalj još nedelju dana nakon što se oporavite.

Kako da brže prebrodite respiratorne infekcije

1. Ostanite kod kuće

Vašem tijelu je potrebno vrijeme i energija da se izbori sa virusom gripa, što znači da bi vaša svakodnevna rutina trebalo da bude u drugom planu. Možda ćete biti u iskušenju da idete u kupovinu namirnica ili da sredite cijelu kuću, ali učinili biste sebi medvjeđu uslugu.

Ostanite kod kuće i odložite poslove dok ne počnete da se osjećate bolje. Osim što vam pomaže da se oporavite, boravak kod kuće takođe spriječava širenje gripa na druge ljude u vašoj zajednici ili na radnom mjestu, piše Ljepota i Zdravlje. Grip može biti opasan za starije osobe i malu djecu, tako da je od vitalnog značaja da izbjegavate kontakt sa drugima dok ste zarazni i redovno dezinfikujete površine i lične predmete.

2. Pijte dovoljno tečnost

Jedan od simptoma gripa je visoka temperatura, koja može dovesti do znojenja i gubitka tečnosti. Treba da nadoknadite izgubljenu tečnost koja je neophodna za normalno funkcionisanje organizma i borbu protiv infekcija.

3. Spavajte što je više moguće

Spavanje je najbolji lijek za telo dok se borite protiv gripa. Idite u krevet ranije nego obično i spavajte. Takođe možete da odspavate tokom dana da biste svom tijelu dali više vremena da se oporavi. Odmor i san takođe smanjuju rizik od ozbiljnih komplikacija gripa, poput upale pluća.

4. Olakšajte disanje

Teško je spavati ako imate zapušen nos i kašljete. Isprobajte ove savjete da biste lakše disali i imali bolji noćni san:

Koristite dodatni jastuk da podigne glavu i olakša pritisak na sinuse.

Koristite ovlaživače vazduha.

Istuširajte se toplom vodom prije spavanja.

5. Uzmite kašiku meda da ublažite kašalj

Med je prilično uobičajen prirodni lijek za ublažavanje upale grla ili kašlja. Miješanje meda sa čajem je odličan način da ostanete hidrirani, a istovremeno liječite simptome gripa. U jednoj studiji, istraživači su otkrili da je doza meda bila efikasnija u kontroli noćnog kašlja od uobičajenih sredstava za suzbijanje kašlja kod djece uzrasta od dvije do 18 godina sa infekcijama gornjih disajnih puteva. Jedna stvar koju treba napomenuti je da ne biste trebali davati med djeci mlađoj od godinu dana.

KAKO DOKTORI LIJEČE GRIPU? first appeared on Hayat.ba.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima