Kako oprati zimsku jaknu u veš-mašini, a da je ne uništite

spot_img

Da bi vaša zimska jakna što duže zadržala originalan izgled i svoju glavnu namjenu, da vas štiti od hladnoće, potrebno je da je pravilno održavate.

Da bi vaša zimska jakna što duže zadržala originalan izgled i svoju glavnu namjenu, da vas štiti od hladnoće, potrebno je da je pravilno održavate.

Iako manje mrlje na jakni mogu uspješno da se uklone vlažnom spužvom i uz malo deterdženta, nekad to ne pomaže, pa bi trebalo da imate na umu ovih nekoliko ključnih savjeta.

Jakne je uvijek najbolje prati samostalno, odnosno bez drugih odijevnih predmeta u mašini. Pufnastim zimskim jaknama potreban je dodatan slobodan prostor kako bi se mogle raširiti. Također, prije pranja u mašini svi patentni zatvarači i čičak-zatvarači na jakni moraju biti zatvoreni kako bi se izbjegle ogrebotine i rupe tokom pranja.

Jakne je najbolje prati s velikom količinom vode i na manjem broju obrtaja. Savjetuju se programi “osjetljivo'” ili “pranje vune”, na maksimalnih četrdeset stepeni.

Uključiti centrifugu nakon pranja, da ili ne?

Jakne prilikom pranja u mašini upijaju mnogo vode, pa svakako treba uključiti centrifugu. Ipak, odaberite nježni ciklus centrifuge od maksimalno 400 okretaja u minuti, kako se materijal jakne ne bi oštetio, piše B92.

Pripazite na izbor deterdženta kod pranja

Budući da sastojci normalnih deterdženata razgrađuju bhelančevine, nisu prikladni za čišćenje i njegu zimskih jakni jer se perje, kao i kosa, sastoji od proteina keratina, koji se pak sastoji od proteina i aminokiselina. Posebni deterdženti za perje djelotvorno štite perje za vrijeme pranja u veš-mašini, pa će tkanini dati potrebnu količinu masnoće.

Sušenje jakne u sušilici

Pravilno pranje zimske jakne u mašini je važno, ali još je važnije da je optimalno osušite. Samo dobro osušeno perje će se ponovo napuhati i ispuniti unutrašnjost jakne, čineći je mekom, toplom i pufnastom. Stoga, jakne uvijek treba sušiti u mašini za sušenje veša, sa hladnim zrakom i do maksimalno četrdeset stepeni. Također, važno je da ima dovoljno prostora u bubnju, da se suši jedina.

pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima