Katar domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023.

spot_img

Država Katar, od narednog mjeseca, bit će domaćin Međunarodnog sajma hortikulture EXPO 2023. To je prvi takav sajam kojem je domaćin država Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Najavljeno je sudjelovanje 80 zemlja, uz međunarodne organizacije i gradove. Događaj će trajati 179 dana, od 2. oktobra 2023. do 28. marta 2024. godine.

– Zanimljivo je da će EXPO 2023. biti održan na površini od 1,7 miliona metara kvadratnih u živopisnom parku Al Bidda, u srcu Dohe. Prema očekivanjima organizatora, tokom šest mjeseci trajanja Međunarodnog sajma zemlju Zaljeva će posjetiti više od tri miliona ljudi – navodi se.

Planirana tematika EXPO-a 2023. bit će ‘Zelena pustinja, bolje okruženje’, a izložba će imati i četiri podteme – moderna poljoprivreda, tehnologija i inovacije, svijest o životnoj sredini i održivost.

Cilj Katara zapravo je okupiti lidere u toj oblasti i inovatore da bi se pokrenuo novi i održivi način ozelenjivanja pustinje. Dodatno, namjera je da se potaknu inovacije u oblasti hortikulture osvjetljavajući pritom i probleme okoliša, posebno u zemljama s pustinjskom klimom, uz predstavljanje inovativnih rješenja u toj oblasti.

Kako navode organizatori, to je izvrsna prilika za stručnjake da saznaju više o najnovijim metodama održive poljoprivrede, kao i inovacijama koje će „olakšati razvoj poljoprivrede i promijeniti način života“.

– Katar, naime, prepoznaje poljoprivredu kao održivo rješenje za globalna pitanja vode, energije i sve izraženije nestašice hrane. Klima, voda i tlo neophodni su resursi te će taj globalni događaj promovirati pionirske korake u podršci zelenijoj životnoj sredini. Na EXPO-u Doha 2023. „ideje se spajaju s vještinama za doprinos izgradnji održive budućnosti, kroz plodonosnu međunarodnu saradnju“ – poručeno je.

Generalni sekretar EXPO-a 2023. u Dohi Mohammed al-Khoury ranije je pozvao cijeli svijet da se okupi u Dohi, „dok pokušavamo da nađemo nove načine za saradnju i izgradnju boljeg i zelenijeg sutra“.

Prema organizatorima i domaćinima, taj događaj pruža jedinstvenu priliku da angažiramo različite sektore, uključujući vladine i poluvladine subjekte, nevladine organizacije, ekologe, preduzeća i porodice iz čitavog svijeta.

– Očekuje se da će izložba imati veliki utjecaj i da će ostaviti trajno naslijeđe Kataru, široj regiji i svijetu u cjelini, jer stavlja naglasak na širok dijapazon tema uključujući ekonomiju, održive stilove života, obrazovanje, zabavu i inovacije – rekao je ranije generalni sekretar Al-Khoury.

Ciljevi EXPO-a Doha 2023. slijede nacionalnu viziju Katara 2030, putokaz za budući razvoj koji ima cilj da tu zemlju transformira i učini sposobnom da održi razvoj i osigura visok životni standard za svoje stanovništvo i buduće generacije. Otud je to samo jedan od nekoliko progresivnih događaja razvojne prekretnice Katara. Nacionalna vizija 2030. naglašava održivost unutar četiri razvojna stuba – ekonomski, društveni, ljudski i okolišni.

Sad već poznata Hayya kartica omogućit će posjetiteljima prošlog Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru, jednog od najuspješnijih ikada, da posjete i EXPO 2023. Ta aktivnost bit će implementirana u saradnji sa Qatar Tourismom, tokom šest mjeseci trajanja sajma.

– Hayya platforma pokrenuta je tokom FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru 2022., kao navijački ID koji je vlasnicima te kartice omogućavao ulazak u Katar i na stadione, ali i učinio dostupnim besplatan pristup uslugama podzemne željeznice i autobusa. Ministarstvo unutrašnjih poslova produžilo je validnost kartice Hayya, čime je njezinim vlasnicima izvan Katara omogućen ulazak u tu zemlju do 24. januara 2024. godine – saopćeno je.

 

033.ba

biznis.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima