KO JE BIO ŠEIK SAID BIN ZAJED: Potomak najmoćnije kuće, predsjednik fudbalskog saveza i sin osnivača UAE

spot_img

Šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, proglasio je trodnevnu žalost nakon smrti njegovog brata šeika Saida bin Zajeda, predstavnika vladara Abu Dabija. Šeik Said bin Zajed Al Nahjan umro je u četvrtak nakon što je patio od zdravstvenih problema.

UAE su proglasili početak trodnevne žalosti tokom kojeg će zastave biti na pola koplja. Predsjednički sud je izdao sledeću čitulju: “U ime Allaha, Najmilosrdnijeg… Srcima vjernim Božjoj odredbi i sudbini, predsjednik Njegovo Visočanstvo šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan oplakuje svog pokojnog brata, Šeika Saida bin Zajeda Al Nahjana, predstavnika vladar Abu Dabija, koji je danas preminuo. Neka Bog obaspe rahmetliju svojom ogromnom milošću, i neka ga nastani u raju i nadahne porodicu Al Nahjan strpljenjem i utjehom”.

Ko je bio šeik Said bin Zajed?

Šeik Said bin Zajed je bio sin Zajeda bin Sultana Al Nahjana (1918-2004), osnivača i prvog predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bio je polubrat predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana. Šeik Said bin Zajed je bio predsjednik Odjeljenja za morske luke Abu Dabija i bio je na poziciji podsekretara u Odjeljenju za planiranje Abu Dabija. Bio je član Izvršnog veća Abu Dabija između 2004. i 2010. godine.

Također je bio predsjednik Fudbalskog saveza UAE (2001–2002). Naslijedio je svog polubrata šeika Кalifu na mjestu predsjednika kluba Al-Vahda pre nego što ga je 2011. zamijenio njegov brat šeik Diab bin Zajed Al Nahjan. Njegov polubrat šeik Mansur je predsjednik kluba Al-Džazira i vlasnik Mančester sitija.

Кuća Nahjan, iz koje potiče šeik Said bin Zajed, jedna je od šest vladajućih porodica Ujedinjenih Arapskih Emirata, sa sjedištem u glavnom gradu Abu Dabiju. Al Nahjan je ogranak Кuće Al Falahi (Al Bu Falah), ogranka plemena Bani Jas, i povezani su sa Кućom Al Falasi iz koje potiče vladajuća porodica Dubaija, Al Maktum.

Bani Jasi su došli u Abu Dabi u 18. vijeku iz oaze Liva. Oni su vladali Abu Dabijem od 1793. godine, a prethodno su vladali Livom. Pet vladara je svrgnuto, a osam je ubijeno u državnim udarima između 1793. i 1966. godine, a mnogi od njih su bili braća.

Porodica, tj. dinastija Nahjan je najmoćnija porodica u Abu Dabiju, a samim tim i u UAE, još od 1761. godine, kada je šeik Dijab bin Isa al Nahjan došao na vlast. Neke procjene kažu da imovina porodice Nahjan iznosi 150 milijardi dolara.

Kada je šeik Mohamed oženio princezu Salamu 1981. godine, za proslavu svadbe je sagrađen čitav stadion – koji je imao 20.000 sjedišta. Svadba je trajala sedam dana i bila je, u to vrijeme, najskuplja svadba do tada organizirana. Potrošeno je oko 100 miliona dolara. Porodica Al Nahjan kontroliše više državnih fondova, uključujući Investicionu upravu Abu Dabija i Investicionu kompaniju Mubadala, koji imaju imovinu vrijednu jedan bilion dolara.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima