back to top

KONAČNO PRED SUDOM: OTAC IZ PAKLA DJEVOJČICU (8) DRŽAO U SMRDLJIVOM STANU GLADNU I ŽEDNU

spot_img

konačno pred sudom: otac iz pakla djevojčicu (8) držao u smrdljivom stanu gladnu i žednu

On će prvi put od hapšenja imati priliku da javno iznese odbranu.

Uznemirujući slučaj je otkriven nakon što je Ivana L, partnerka Uroša Pašajlića, otišla u policiju i prijavila nasilje. Pored toga, ona je ispričala da zna da Pašajlić ima kćerkicu i pomogla je nadležnima da je pronađu.

U optužnici protiv Pašajlića, otkriveni su detalji trenutka kada su policijski službenici ugledali djevojčicu koja je bila zaključana u toaletu – ležala je u kadi, neuhranjena i dehidrirana, a prizori su bili toliko uznemirujući da ni dugogodišnji profesionalci nisu mogli da ostanu pribrani.

Prema informacijama, tužilaštvo je navelo da je osmogodišnja djevojčica čak 7 dana bila zaključana sama u stanu bez osnovnih uslova za život. Za to vrijeme, Pašajlić je na drugoj lokaciji u stanu držao zaključanu Ivanu, kojoj je prijetio i maltretirao je.

Ivana je, kako je ispričala u tužilaštvu, trpila jezivo nasilje od svog partnera.

U martu ove godine je odlučila da pobjegne i nasilnika prijavi policiji.

– On ju je vrijeđao na putu do stana, zatim je zaključao vrata i ujutru nastavio da joj prijeti. Glavom je udario u njenu glavu, a ključ od stana je držao kod sebe, kako ne bi napustila stan – navodi se u optužnici.

Takođe, Pašajlić je prijetio svojoj partnerki da će joj “pobiti porodicu”.

Kako je ispričala Ivana, ona je u stanu vidjela jedan račun na kojem je bila adresa sa Zvezdare. Upamtila je tu adresu i rekla policajcima, jer je sumnjala da se dijete tamo nalazi, što se kasnije ispostavilo kao istina.

konačno pred sudom: otac iz pakla djevojčicu (8) držao u smrdljivom stanu gladnu i žednu
KONAČNO PRED SUDOM: OTAC IZ PAKLA DJEVOJČICU (8) DRŽAO U SMRDLJIVOM STANU GLADNU I ŽEDNU

Ivana L. je djevojčicu (8) prvi put vidjela 2019. godine, a kako je ispričala tužilaštvu, ona je tada izgledala drastično drugačije, nego kada su je policajci pronašli zatočenu u kadi.

  • Dijete je djelovalo fino i normalno, ona je provela kod mene tri nedjelje u Borči 2020. godine. Nakon tog boravka, Uroš mi je pričao kako sam djetetu isprala mozak, jer je nakon toga stalno tražila mamu. Kada je upitao ko je mama, djevojčica je odgovorila: “Ivana”. Na proljeće sam se preselila i stalno sam zvala Uroša da dovede djevojčicu na ručak, jer je on kod mene stalno ručao i večerao. Krajem ljeta 2020. godine kada sam vidjela dijete posljednji put prije pronalaska u kadi sam napravila “grešku” kako mi je Uroš rekao, jer sam dijete odvela u park. Rekao je da samo on i strina znaju da brinu o djetetu, a da sam ja mekana i da ja nisam imala kontakt sa djecom iz doma, gdje je ranije djevojčica boravila, kao i da on zbog toga puno radi sa njom. Kada smo bile u parku, ponašala se normalno – otkrila je Ivana.

Kako je istakla, razlika na djevojčici je bila ogromna, jer djevojčica je nakon što je pronađena u kadi bila u veoma lošem stanju, nije čak ni govorila.

  • Ona sada ne zna da priča, a ranije je govorila, to da sada ne zna sam vidjela kada smo je pronašli u kadi – ispričala je ona.

Ušli u stan i otkrili užas

Ivana je opisala momenat kada je sa policijom ušla u stan na Zvezdari, kao i da nikada neće zaboraviti tu potresnu scenu.

  • Policajci su otvorili ulazna vrata, a preko puta njih su bila vrata toaleta, koja su bila zaključana. Kada smo ušli vidjela sam u kadi dijete, bila je kost i koža, odjeća je spadala sa nje – ispričala je potresne scene Ivana.

Kako opisuje, od smrada u stanu umalo nije pala u nesvijest.

Djevojčica joj je rukom pokazivala na kesu sa hranom, što je ukazivalo da je veoma gladna.

  • Kada sam pogledala, vidjela sam kesu u kojoj sam joj ja preko Uroša slala stvari, ta kesa se nalazila ispred toaleta čija su vrata bila zaključana. Ja ne mogu da opišem kako je dijete izgledalo – rekla je ona.

Policajka opisala uznemirujuću scenu

konačno pred sudom: otac iz pakla djevojčicu (8) držao u smrdljivom stanu gladnu i žednu
KONAČNO PRED SUDOM: OTAC IZ PAKLA DJEVOJČICU (8) DRŽAO U SMRDLJIVOM STANU GLADNU I ŽEDNU

O trenutku kada je otkrivena devojčica, pričala je i policajka koja je tada radila.

Djevojčica je bila u toaletu koji je bio zaključan, a ključ se nalazio sa spoljne strane.

  • Na sebi je imala roze jaknicu sa kapuljačom na glavi, donji dio trenerke, nogavica dužine do ispod koljena i kada ju je uzela u naručje, odjeća je sa djevojčice počela da spada, jer je bila jako mršava. Kada u kojoj je djevojčica ležala nije imala nikakvu, posteljinu, već je ispod nje bila i pružena jedna prljava majica. Djevojčica je normalne visine za svoj uzrast, ali je bila jako lagana, osjećaj je bio da je teška dva kilograma – opisala je policajka, a navodi se u optužnici.

Kako se dalje navodi, u kupatilu nije bilo hrane ni vode, postojao je radijator, ali grijanje nije radilo, a prozor je bio otvoren na kip.

Policijska službenica je opisala da je bilo hladno i osjećao se smrad, kao i u cijelom stanu.

  • U samom početku nije govorila, zatim je tražila vodu, a sa njom smo i ja i imale neku komunikaciju u smislu da smo joj puštale da gleda crtani na telefonu, dok smo čekali da dođe radnik Centra za socijalni rad, i dale smo joj vodu, ali kap po kap jer nismo znale kako će reagovati na unošenje tečnosti – ispričala je policajka.

Kolika kazna prijeti ocu iz pakla

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu traži maksimalnu kaznu zatvora za Pašajlića.

Pašajlić se u slučaju svoje kćerkice tereti za krivično djelo Nasilje u porodici. Za ovo djelo je zaprijećena kazna zatvora od dvije do 10 godina zatvora. Zbog mučenja partnerke mu se na teret stavlja krivično djelo Zlostavljanje i mučenje, za koje je zaprijećena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Kako Zakon ne sabira kazne za više krivičnih djela koja se osumnjičenom stavljaju na teret, te kazna ne može biti maksimalan zbir istih, Pašajliću prijeti maksimum kazne zatvora od 14 godina i šest mjeseci.

Pored zapuštanja djeteta, koje je živjelo u jezivim uslovima, otkriveno je i da je djevojčica praktično bila “nevidljiva” za sistem. Dijete nije bilo upisano u školu, nije išlo na sistematske preglede, u društvu kao da nije ni postojalo.

A njena teška sudbina je započela još u porodilištu, kada je bolnica alarmirala Centar za socijalni rad jer su posumnjali da roditelji nisu adekvatni roditelji. Ipak, kasnije je ocijenjeno da je otac “adekvatan” i dijete mu je povjereno na staranje, dok je majka mogla da viđa kćerku povremeno.

Suđenje Pašajliću je prvobitno trebalo da počne 28. jula, ali je tada odloženo jer je njegov advokat bio na odmoru i nije se pojavio u sudu, piše Blic.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima