Konaković u Barseloni: “Pravila rata su jasna; Nema nikakvog opravdanja za ubijanje civila”

spot_img

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković učestvuje od 26. do 28. novembra 2023. godine na Osmom regionalnom forumu Unije za Mediteran koji se održava u Barseloni, Kraljevina Španija.

Ministri vanjskih poslova euro-mediterana na Forumu raspravljaju o kritičnoj situaciji u Izraelu i Gazi-Palestini, kao i o posljedicama u regionu i putu naprijed.

Domaćin Regionalnog foruma, koji je okupio ministre i predstavnike 43 države članice Unije za Mediteran, je ministar vanjskih poslova, Evropske unije i saradnje Kraljevine Španije José Manuel Albares Bueno. Forumom kopredsjedavaju visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova i iseljenika Hašemitske Kraljevine Jordan Ayman Safadi. Ministar vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije princ Faisal bin Farhan na Forumu učestvuje kao predstavnik Arapsko-islamskog ministarskog komiteta.

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Jose Manuel Albarez Bueno u svom uvodnom izlaganju definirao je 4 koraka koji odražavaju stav njegove zemlje o situaciji u Izraelu i Gazi, te je istakao kako je Španija predložila što skorije održavanje Međunarodne mirovne konferencije na kojoj će se raspravljati o rješenju koje će biti temeljeno na postojanju dvije države: Izraela i Palestine. 

Ministar Konaković je tokom današnjeg obraćanja, 27. novembra 2023. godine, istakao da svijet danas svjedoči užasnom stradanju civila u Gazi, ubijanju i patnji djece te da se mora osuditi svaki terorizam, kršenje međunarodnog humanitarnog prava, ubijanje civila, uzimanje talaca i granatiranje civilnih objekata, uključujući bolnice i vjerske objekte, bez obzira s koje strane dolazili. To se odnosi i na teroristički napad koji je počinio Hamas i na ubijanje civila u Gazi od strane izraelskih vojnih snaga. Kazao je da izuzetno teška humanitarna kriza u Gazi zahtijeva da primirje bude popraćeno trajnim prekidom vatre i nastavkom isporuke humanitarne pomoći i oslobađanjem talaca.

“Tokom rata i pokolja nad našim civilima širom zemlje, imali smo nultu toleranciju za ratne zločine s naše strane i procesuirali smo nekoliko pojedinačnih slučajeva s naše strane koji su napadali ili ubijali civile. Pravila rata su vrlo jasna, nevini životi su nevini životi bez obzira na stranu kojoj pripadaju i nikada ne bi trebalo biti nikakvog opravdanja za ubijanje civila”, istakao je ministar Konaković.

“Bosna i Hercegovina bi mogla poslužiti kao primjer kako ratne zločine pripisati onima koji su ih činili i onima koji su ih naređivali, ali nikada, baš nikada ne generalizirati i optuživati cijeli narod za ratne zločine koje su počinili neki od njih”, kazao je ministar. Dodao je da je, zbog sve ubijene djece, potrebno podjednako nastojati osigurati mirnu i prosperitetnu budućnost i izraelske i palestinske djece te da nijedno dijete nije vrednije od drugog.

Ministar Konaković je poručio da je potrebno hitno zaustaviti rat, implementirati dvodržavno rješenje i početi graditi trajni mir.

Visoki predstavnik EU Josep Borell je istakao kako je neophodno napraviti održivo političko rješenje i prekinuti ciklus nasilja za sva vremena. Dodao je i da ništa ne može osigurati prosperitet kao mir sam po sebi, te da je mir između Palestine i Izraela strateški uvjet za generalni mir u prostoru Mediterana.


pressmediabih.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima