back to top

LIJENA PITA S JABUKAMA Pravi se po starinskom receptu bez mlijeka i jaja, a nevjerovatno je ukusna i mekana

spot_img
lijena pita s jabukama pravi se po starinskom receptu bez mlijeka i jaja, a nevjerovatno je ukusna i mekana

Sastojci:

Za kore:

650 g mekog brašna

250 g margarina

10 kašika šećera

200 ml vode

2 kašike meda

1 prašak za pecivo

Fil:

1 kg jabuka

300 g oraha

10 kašika šećera

1 kesica cimeta

Priprema:

Jabuke očistite, izrendajte na krupno, dodajte šećer i kuvajte desetak minuta, odnosno dok ne ispari sok. Dodajte cimet i sklonite sa šporeta. Umešajte mlevene ili seckane orahe. Omekšao margarin umutite penasto sa šećerom, dodajte med i sjedinite mikserom. Dodajte 300 g brašna i prašak za pecivo i umutite mikserom. Dodajte 300 g brašna i sjedinite. Na kraju dodajte i preostalih 50 g brašna, jer testo treba da bude malo tvrđe i lepljivo. Umotajte ga u foliju i stavite u frižider jedan sat. Zatim ga podelite na dva dela. Razvucite jedan deo oklagijom u oblik pravougaonika debljine 0,5 cm i stavite u podmazan pleh. Sipajte fil i ravnomerno ga rasporedite. Drugu koru stavite preko fila. Izbockajte odozgo viljuškom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko jedan sat. Kad se ohladi, pospite šećerom u prahu, isecite na kocke i poslužite.

BONUS VIDEO:

LIJENA PITA S JABUKAMA Pravi se po starinskom receptu bez mlijeka i jaja, a nevjerovatno je ukusna i mekana Aloonline.ba.

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima