back to top

Medić za TVSA o izboru Vukoje: Ostajemo u iščekivanju onoga što će Trojka dobiti zauzvrat

spot_img

Dr. Jasmin Medić, naučni saradnik za modernu historiju u Institutu za historiju Univerziteta u Sarajevu, komentarisao je aktuelne događaje u emisiji “Sedmica iza nas”.

Tema genocida u Srebrenici ponovo je postala svjetska nakon usvajanja Rezolucije u UN-u. Da li možemo isto tako osvijestiti svjetsku javnost o genocidu u drugim dijelovima naše zemlje?

Generalna skupština ili Vijeće sigurnosti UN-a mogli bi se više fokusirati na područja za koja imamo presude za genocid. Međutim, skeptičan sam da će se to desiti, s obzirom da nema presuda za genocid u drugim dijelovima. Zapamtimo da su i u drugim opštinama ubijeni veći broj ljudi i održano više prognanih nego u Srebrenici 1995. Ne vjerujem da će biti donesena Rezolucija o genocidu u drugim dijelovima“, izjavio je Medić.

Medić ističe da su neki političari uvjereni da je priča o Rezoluciji u Srebrenici, koju je pokrenuo Dodik, destabilizirala političku situaciju i dovela je do napetosti kako bi Dodik dobio državnu imovinu.

Postoji stalno strahovanje da je RS ugrožena i da su Srbi iz RS-a u opasnosti, što rezultira međunarodnim intervencijama u korist Dodika i političkih partija oko njega“, dodao je Medić.

Da li postoji razlika u postupanju Trojke u odnosu na prethodnu vlast?

Ne vidim značajnu razliku. Politika je trgovina u BiH. Ako se neko odrekne nečega da bi dobio ustupak od druge strane, logično je pitati šta je dobio zauzvrat. Trojka bi morala imati jasniji stav o pojedinim pitanjima, umjesto da pregovara o ustupcima kako bi izbjegla krizu“, rekao je.

Opozicija kritikuje Trojku što je dozvolila da SNSD i HDZ preuzmu najvažnije funkcije. Šta mislite o izboru Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda?

Očigledno je da je udovoljeno zahtjevima HNS-a. Mislim da nije bilo potrebe za tim, ali pritisak ambasada očigledno je bio presudan. Sada očekujemo da vidimo šta će dobiti oni koji podržavaju BiH. Ne možemo vjerovati da neko prihvati nešto a da ne traži ništa zauzvrat za svoju političku opciju. Ako je Vukoja izabran, postavlja se pitanje kada će to biti slučaj i za Bošnjake u kantonima s hrvatskom većinom“, zaključio je Medić.

Cijeli razgovor možete pogledati u video isječku ispod:

Izvor: ( www.tvsa.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima