back to top

Na ovaj način Rusi fermentišu kupus

spot_img

Sastojci:

– 1 glavica kupusa (oko 2-3 kg)
– 2-3 mrkve
– 1-2 rotkvice (po želji, za pikantnost)
– 2-3 kašike mljevenog senfa
– 100-150 g soli (po ukusu)
– Voda (oko 2-3 litra)
– Začini po izboru: lovorov list, crni biber u zrnu, paprika u prahu

Priprema:

1. Priprema kupusa: Prvo operite kupus, zatim ga isecite na četvrtine i uklonite tvrdi deo stabljike. Isjecite ga na tanke tračice.

2. Priprema povrća: Oljuštite šargarepu i rotkvicu, a zatim ih narendajte ili isjecite na tanke kolutove.

3. Miješanje sastojaka: U velikoj posudi, pomešajte isjeckani kupus, mrkvu i rotkvicu. Dodajte so i dobro promiješajte rukama, kako bi kupus pustio svoju tečnost.

4. Dodavanje senfa: U smjesu povrća dodajte mljeveni senf i začine po želji. Senf će dodati blagu pikantnost i dodatnu aromu.

5. Pakovanje u tegle: Smjesu čvrsto punite u čiste tegle ili posude. Dobro pritisnite povrće da ispuni prostor i da ne ostane vazduha.

6. Priprema salamure: U loncu zagrijte vodu i dodajte još soli (oko 1 kašika po litru vode). Kada se so potpuno otopi, prelijte salamuru preko povrća, tako da sve bude potpuno potopljeno.

7. Fermentacija: Pokrijte tegle gazom ili poklopcem, ali ne čvrsto, kako bi mogla da izlazi para. Ostavite na sobnoj temperaturi 3-7 dana, zavisno od tople temperature u prostoru.

8. Čuvanje: Kada kupus postane kiseo po vašem ukusu, premestite tegle u frižider ili hladnu prostoriju.
BONUS VIDEO:

Izvor: ( aloonline.ba / ffmo.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima