NA PUTU DO ŠKOLE, OVAJ DJEČAK JE DOŽIVIO SUDBINU GORU OD HOROR FILMOVA: 30 GODINA KASNIJE – ISTINA JE ŠOKIRALA SVIJET

spot_img

na putu do škole, ovaj dječak je doživio sudbinu goru od horor filmova: 30 godina kasnije – istina je šokirala svijet

Dječak je put prolazio već mnogo puta, važio je za dobro i poslušno dijete i roditelji nisu previše brinuli o tome da li će se mališan snaći na ulicama New Yorka i stići na vrijeme da uhvati autobus. Osim što Itan nikada nije stigao do stanice…

Plavokosi Itan Pac anđeoskog lika zauvijek će biti upamćen kao prvo dijete koje se našlo na kutijama mlijeka i bilbordima širom Amerike u očajničkom pokušaju roditelja i policije da ga pronađu, piše Istorijski zabavnik.

Nestao je 25. maja 1979. godine na putu do škole. Itanov otac, Stan, bio je fotograf i imao je veliku kolekciju slika svog šestogodišnjeg sina koju je dao policiji i aktivistima i koje su uskoro osvanule širom New Yorkaa.

Ali, sve je bilo uzalud… Nikada nije pronađen nijedan trag o tome šta se dječaku dogodilo tog majskog dana.

Stan i Julie Pac i danas žive u istom stanu. Nisu promijenili ni broj telefona. Nadaju se da će im se sin ipak jednoga dana vratiti ili pokušati da ih kontaktira. Itan Pac je 2001. godine proglašen mrtvim iako tijelo nikada nije pronađeno.

Prvi osumnjičeni

Prvi osumnjičeni bio je Hoze Antonio Ramos. On je bio ranije osuđivani seksualni napasnik i bio je prijatelj bejbisiterke Pacovih. Prilikom pretresa zapuštenih cijevi u kojima je Ramos živio kao beskućnik pronađena je fotografija njega i dječaka koji je podsjećao na Itana.

Tokom prvog saslušanja Ramos je rekao da je na dan Itanovog nestanka oteo jednog dječaka i silovao ga, kao i da je “90 posto siguran” da je to bio dječak koga je poslije video na televiziji. Ipak, nije znao Itanovo ime, i tvrdio je da je mališana nakon silovanja “stavio na metro”.

na putu do škole, ovaj dječak je doživio sudbinu goru od horor filmova: 30 godina kasnije – istina je šokirala svijet
NA PUTU DO ŠKOLE, OVAJ DJEČAK JE DOŽIVIO SUDBINU GORU OD HOROR FILMOVA: 30 GODINA KASNIJE – ISTINA JE ŠOKIRALA SVIJET

Godine 1991. dok je Ramos bio u pritvoru, njegov cimer je kontaktirao FBI i otkrio da mu se Ramos hvalio da zna šta se dogodilo Itanu i da je čak i nacrtao trasu kojom se kretao dječakov školski autobus.

Ipak, konkretnih dokaza i dalje nije bilo. Ramos je proglašen odgovornim za nestanak Itana Paca 2004. godine u građanskoj parnici, ali nikada nije zakonski gonjen. Odslužio je dvadesetogodišnju kaznu zatvora zbog zlostavljanja djece i pušten je 2012. godine samo da bi uskoro bio ponovo uhapšen.

Ramos je ipak nevin?

Godine 2010. slučaj nestanka Itana Paca je ponovo otvoren. Dan pred 33. godišnjicu njegovog nestanka, 2012. godine, policija je zakucala na vrata Stana i Julie Pac sa vijestima da je uhapšen njegov ubica!

Vijest je ubrzo postala udarna u svim medijima u Americi. Pedro Hernandez, 51-godišnji radnik u prodavnici u Itanovom komšiluku, priznao je da je ubio Itana Paca.

Pedro je ispričao da je tog majskog dana 1979. kada mu je bilo 18 godina, namamio dječaka da uđe u prodavnicu rekavši da će mu dati sok, odvukao ga u podrum i zadavio. Tijelo je nakon toga bacio na đubrište.

Pedro Hernandez nikada nije bio na listi osumnjičenih i policija osim priznanja nije imala nikakav dokaz koji bi ga povezao sa nestankom dječaka. Nikada nije razjašnjeno kako je policija uopšte došla do njega, ali su mediji špekulisali da ga je prijavio neko iz porodice, pošto je on više puta pričao o tom zločinu.

Novembra 2012. godine u New Yorku je počelo suđenje Pedru Hernandezu za drugostepeno ubistvo i prvostepeno kidnapovanje Itana Paca. Advokat odbrane je iznio medicinska mišljenja po kojima Hernandez pati od šizofrenije koja izaziva halucinacije, kao i da mu je IQ manji od 70 što je granica sa intelektualnom retardacijom.

Tokom suđenja Hernandez je povukao svoj iskaz i izjavio da je nevin, a njegov advokat je iznio dokaze da je prvobitano prizanje bilo iznuđeno nakon maltretiranja policije i više od sedam sati ispitivanja.

Suđenje je trajalo više od dvije godine samo da bi na kraju u maju 2015. bilo odbačeno nakon što porota tri puta nije mogla da se usaglasi. Rezultat je bio 11:1 za Hernandezovu osudu.

na putu do škole, ovaj dječak je doživio sudbinu goru od horor filmova: 30 godina kasnije – istina je šokirala svijet
NA PUTU DO ŠKOLE, OVAJ DJEČAK JE DOŽIVIO SUDBINU GORU OD HOROR FILMOVA: 30 GODINA KASNIJE – ISTINA JE ŠOKIRALA SVIJET

Ponovno suđenje počelo je u oktobru 2016. i ovoga puta Hernandez je osuđen za kidnapovanje i ubistvo Itana Paca na doživotnu kaznu zatvora uz mogućnost pomilovanja nakon 25 godina odslužene robije.

I nakon svega…

Dan nestanka Itana Paca, 25. maj, proglašen je Nacionalnim danom nestale djece u Americi. Godine 2001. ovo obilježavanje je postalo internacionalno.

Praksa stavljanja fotografija nestale djece na kutije mlijeka i druge proizvode koji su u masovnoj prodaji nakon Itanovog nestanka zakonski je regulisana i danas je široko raširena.

Itanovi roditelji su dobili simboličnu odštetu od 2 miliona dolara. Novac nikada nisu podigli.

hayat.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima