Dakos se smatrao hljebom siromašnih porodica koje nisu imale mogućnost da svakodnevno peku hljeb. Tako su ostatke hleba pekli na niskim temperaturama kako bi iz njega eliminisali vlagu i tako ga duže zadržali. Tradicionalni kritski paksimadi (iliti dakos) pravi se od mešavine ječma i pšenice, i to 90 % ječma i 10 % pšenice. Što se tiče hranljivih sastojaka, on sadrži folnu kiselinu, vitamin B6, vlakna, antioksidante, magnezijum i fosfor. S obzirom da sadrži manje glutena od hleba, lakše se vari.
Osim hljeba potrebni su vam i ostali dodaci:
paradajz isječen na kockice
masline
feta sir
origano
maslinovo ulje
kapar
so
Dvopek od ječma natopite vodom i isecite na komadiće, Dodajte sve ostale sastojke i pomešajte, sipajte maslinovo ulje i služite hladno. Prijatno!
BONUS VIDEO:
NAJBOLJA SALATA NA SVIJETU Dolazi iz Grčke, ali nije klasična, bogata je vitaminima Aloonline.ba.