back to top

NAJBOLJI RECEPT ZA MEDENU PITU KOJU STE PROBALI DO SADA Mekane i mirisne kore i predivan fil

spot_img

Sastojci:

Za kore:
1 jaje
1 žumance
4 kašike šećera
4 kašike meda
3 kašike ulja
3 kašike mlijeka
80 g putera
500 g brašna
1 kašičica soda bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica začina za medenjake
Za fil:
320 ml slatke pavlake
320 ml mlijeka
100 g šećera
1 vanilin šećer
50 g gustina
50 g brašna
250 g putera

Priprema:

Kako se spremaju kore:
Pjenasto umutite jaje i žumance sa šećerom, pa dodajte med, mleko i ulje. Sve lepo sjedinite mikserom, pa dodajte puter sobne temeprature, kao i prosijano brašno, sodu bikarbonu, cimet i začin za medenjake. Umijesite glatko tijesto i podijelite na 4 jednaka dijela. Svaki dio tanko razvucite oklagijom, pa prebacite na pleh obložen pek papirom. Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C oko 5 minuta. Na isti način ispecite i preostale kore. Kore ređajte jednu na drugu sa sve pek papirom i tako ostavite da se ohlade.

Ovako se pravi fil
U šerpu sipajte slatku pavlaku, šećer i vanilin šećer, pa uključite da se smesa zagreje. U posudi pomešajte mleko i gustin, pa dobro sjedinite, a onda dodajte i brašno. Lepo umešajte da ne ostanu grudvice. Sipajte mleko sa gustinom i brašnom u zagrejanu slatku pavlaku i kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi do sobne temperature. Nakon toga umutite, pa dodajte puter sobne temeprature i sve dobro sjedinite mikserom.

Ređanje pite
Skinite pek papir sa kora, pa prvu premažite filom. Stavite preko drugu koru i blago pritisnite, pa ponovo premažite filom. Onda stavite i treću koru, premažite filom, pa na kraju stavite i četvrtu koru. Kolač dobro ohladite u frižideru, a pre služenja pospite šećerom u prahu.

BONUS VIDEO:

 

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima