Grčka baklava
Potrebno je
Za fil:
500 g kora za pitu
200 g sjeckanih oraha
200 g sjeckanih badema
250 g margarina
1/2 kesice cimeta
Za sirup:
500 g šećera
300 ml vode
50 g meda
kora od 1 limuna
½ kesice cimeta
Priprema:
Istopite margarin na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poredajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim margarinom. Izmješajte isjeckane orahe, bademe, cimet. Rasporedite preko kora. Odozgo poredajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim margarinom, a i posljednju koru odozgo premažite. Isjecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrijanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok kore ne postanu smeđe boje.
Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Poslije dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.
Čokoladne kocke sa orasima
Potrebno je
250 g mljevenog posnog keksa
250 g šećera
210 g margarina
150 g mljevenih oraha
100 g krupno sjeckanih oraha
100 g čokolade za kuvanje
18 kašika vode
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte margarin. Miješajte da se istopi. Sipajte mljevene orahe, keks, isjeckane orahe i izmješajte. Dodajte istopljenu čokoladu i dobro sjedinite u glatku smjesu. Sipajte u manji pleh i viljuškom prošarajte po površini. Stavite u frižider da se stegne, pa isjecite na kockice.
Crno-bela oblanda
Potrebno je
3 lista oblande
150 g mljevenog posnog keksa
150 g mljevenih oraha
50 g čokolade za kuvanje
200 g margarina
100 g šećera
100 ml vode
1 vanilin šećer
Priprema:
U šerpu stavite vodu, šećer i margarin da provre. Sklonite sa vatre i dodajte mljeveni keks i orahe. Dobro izmješajte, pa vratite na tihu vatru tri minuta uz miješanje. Sklonite sa vatre, podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, a u drugi dodajte vanilin šećer. Nafilujte oblandu i kada se stegne, isjecite na štangle.
Bombice od kokosa i kajsija
Potrebno je
250 ml biljne slatke pavlake
200 g bijele čokolade za kuvanje
150 g kokosa + 50 g za dekoraciju
5 kašika džema od kajsije
Priprema:
Bijelu čokoladu narendajte. Slatku pavlaku zagrijte do ključanja pa sklonite sa šporeta i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne istopi. Zatim dodajte kokos i džem. Dobro sjedinite i stavite u frižider da se smjesa malo stegne. Oblikujte loptice i svaku uvaljajte u kokos.
NAJBRŽI POSNI KOLAČI ZA BADNJE VEČE Recepti za četiri neodoljive poslastice Aloonline.ba.