back to top

NAJBRŽI POSNI KOLAČI ZA BADNJE VEČE Recepti za četiri neodoljive poslastice

spot_img

Grčka baklava

Potrebno je

Za fil:

500 g kora za pitu
200 g sjeckanih oraha
200 g sjeckanih badema
250 g margarina
1/2 kesice cimeta

Za sirup:

500 g šećera
300 ml vode
50 g meda
kora od 1 limuna
½ kesice cimeta

Priprema:

Istopite margarin na tihoj vatri. Premažite njime dno pleha i poredajte jednu na drugu 10 kora, a svaku namažite istopljenim margarinom. Izmješajte isjeckane orahe, bademe, cimet. Rasporedite preko kora. Odozgo poredajte ostalih 10 kora jednu na drugu i opet svaku namažite istopljenim margarinom, a i posljednju koru odozgo premažite. Isjecite baklavu na kocke željene veličine. Pecite u zagrijanoj rerni na 150 stepeni oko dva sata, odnosno dok kore ne postanu smeđe boje.

Sirup: Prokuvajte šećer, vodu i cimet. Poslije dva minuta dodajte med i kad se istopi sklonite sirup sa šporeta. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom.

Čokoladne kocke sa orasima

Potrebno je

250 g mljevenog posnog keksa
250 g šećera
210 g margarina
150 g mljevenih oraha
100 g krupno sjeckanih oraha
100 g čokolade za kuvanje
18 kašika vode

Priprema:

Šećer i vodu stavite da provri. Sklonite sa vatre i dodajte margarin. Miješajte da se istopi. Sipajte mljevene orahe, keks, isjeckane orahe i izmješajte. Dodajte istopljenu čokoladu i dobro sjedinite u glatku smjesu. Sipajte u manji pleh i viljuškom prošarajte po površini. Stavite u frižider da se stegne, pa isjecite na kockice.

Crno-bela oblanda

Potrebno je

3 lista oblande
150 g mljevenog posnog keksa
150 g mljevenih oraha
50 g čokolade za kuvanje
200 g margarina
100 g šećera
100 ml vode
1 vanilin šećer

Priprema:

U šerpu stavite vodu, šećer i margarin da provre. Sklonite sa vatre i dodajte mljeveni keks i orahe. Dobro izmješajte, pa vratite na tihu vatru tri minuta uz miješanje. Sklonite sa vatre, podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, a u drugi dodajte vanilin šećer. Nafilujte oblandu i kada se stegne, isjecite na štangle.

Bombice od kokosa i kajsija

Potrebno je

250 ml biljne slatke pavlake
200 g bijele čokolade za kuvanje
150 g kokosa + 50 g za dekoraciju
5 kašika džema od kajsije

Priprema:

Bijelu čokoladu narendajte. Slatku pavlaku zagrijte do ključanja pa sklonite sa šporeta i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne istopi. Zatim dodajte kokos i džem. Dobro sjedinite i stavite u frižider da se smjesa malo stegne. Oblikujte loptice i svaku uvaljajte u kokos.

NAJBRŽI POSNI KOLAČI ZA BADNJE VEČE Recepti za četiri neodoljive poslastice Aloonline.ba.

aloonline.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima